Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto ljudi vole da dele svoje lokacije, uprkos svim rizicima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi sve više dele svoju lokaciju digitalno, stvarajući novu kulturu oko aplikacija kao što je Find My Friends, ali stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike po privatnost

  • 2
Lokacija mobilni telefon praćenje Foto: Shutterstock.com

Mlađa populacija sve češće deli svoju lokaciju, posebno putem aplikacija kao što je Find My Friends. Ovaj trend dovodi do formiranja nove kulture u kojoj korisnici uz pomoć digitalnih platformi prate kretanje jedni drugih. Iako su iskustva korisnika generalno pozitivna, stručnjaci iz oblasti privatnosti upozoravaju na moguće rizike koje ovakva praksa nosi.

Prema podacima koje je 2022. godine prikupila agencija The Harris Poll za The New York Times, gotovo 80% korisnika ponekad aktivira opciju deljenja lokacije na svojim telefonima, dok je kod 16% ova opcija stalno uključena.

Kelsi King, 30-godišnjakinja iz Toronta, deljenje lokacije vidi kao korisnu meru sigurnosti. "Poželela sam da sam to učinila ranije," rekla je King, koja je svoju lokaciju počela neprekidno da deli sa desetak prijatelja prošlog meseca. Kelsi je promenila svoje postavke nakon što je primila uznemirujuće poruke od nepoznatog muškarca koji ju je video na aplikaciji za upoznavanje.

Bez obzira na korisničke prednosti koje pruža deljenje lokacije, postoji veliki broj rizika povezanih sa privatnošću i sigurnošću podataka.

Naime, iako deljenje lokacije može da stvori osećaj bliskosti među prijateljima ili dodatni osećaj sigurnosti među roditeljima i decom, postoji zabrinutost oko načina na koji se ovi podaci koriste i ko ima pristup njima.

Kompanije koje nude ove usluge mogu prikupljati osetljive podatke o korisnicima, uključujući njihove navike, rutine i preferencije. Ove informacije mogu biti iskorišćene za ciljano oglašavanje, ali takođe postoji rizik da budu zloupotrebljene za manje benigna komercijalna iskorišćavanja. Pored toga, postoji i opasnost od hakovanja, pri čemu hakeri mogu doći do osetljivih informacija.

Takođe, iako kompanije preduzimaju mere sigurnosti, krajnji korisnici mogu zloupotrebiti ove podatke. Stručnjaci upozoravaju da ono što korisnici odluče da urade sa pristupom tuđoj lokaciji može biti problematično. Primera radi, neželjeno praćenje ili špijuniranje mogu biti ozbiljne posledice ovakve prakse.

Stoga, korisnici bi trebalo da budu svesni i razumeju rizike koje sa sobom nosi korišćenje ovih servisa, naročito kada je servis praktičan, zanimljiv i, kao što je slučaj sa deljenjem lokacija, zabavan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok27

    18. jul 2023 | 19:58

    Android vas prati sa ili bez ukljucene lokacije,pa cak I bez wifi-ja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA