Vreme čitanja: oko 1 min.

Kevin Mitnik, nekada najtraženiji haker na svetu, preminuo je u 59. godini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kevin Mitnik, haker koji je nekada izmicao vlastima, preminuo je u 59. godini usled komplikacija povezanih sa rakom pankreasa

  • 0

Kevin Mitnik, nekada jedan od najtraženijih hakera u Sjedinjenim Američkim Državama, preminuo je prošle nedelje. Bio je suosnivač kompanije za obuku iz oblasti sajber bezbednosti i često je bio angažovan kao javni govornik.

Mitnik je bio najpoznatiji po seriji krivičnih dela tokom 90-ih godina, koja su uključivala krađu hiljada osetljivih datoteka i brojeva kreditnih kartica iz računara širom zemlje. Koristio je svoje veštine da provali u telefonske i mobilne mreže zemlje, nanoseći štetu vladinim, korporativnim i univerzitetskim računarskim sistemima.

Tadašnje vlasti su ga nazivale "najtraženijim" hakerom na svetu.

Nakon potrage za njim koja je trajala dve godine, Mitnik je 1995. godine uhvaćen od strane FBI-ja i optužen za ilegalnu upotrebu telefonskog pristupnog uređaja i računarsku prevaru. "Navodno je imao pristup korporativnim tajnama vrednim milione dolara. Bio je velika pretnja", izjavio je tada Kent Voker, bivši pomoćni advokat SAD-a u San Francisku, piše New York Times.

Nakon izdržane kazne zatvora, Mitnik je otpočeo novu karijeru kao stručnjak za sajber bezbednost, pisac i javni govornik. Bio je suosnivač kompanije za obuku iz oblasti sajber bezbednosti i autor memoara "Ghost in the Wires", u kojima je izrazio svoje neslaganje sa mnogim optužbama koje su mu bile upućene.

Mitnik je tvrdio da je ignorisao brojeve kreditnih kartica koje je otkrivao u svojim hakerskim napadima. "Svako ko voli da igra šah zna da je dovoljno pobediti svog protivnika. Ne morate da pljačkate njegovo kraljevstvo ili da otimate njegova sredstva da bi to bilo vredno", napisao je u svojoj knjizi.

Kevin Mitnik ostavio je iza sebe suprugu Kimberli, koja je trudna sa njihovim prvim detetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA