Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci se više plaše sajber terorizma nego nuklearnog rata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki broj Amerikanaca, tačnije 85% ispitanika, istakao je sajber terorizam kao pretnju koja nadmašuje sve ostale brige, uključujući mogućnost nuklearnog rata

  • 1
Sajber rat Foto: Shutterstock.com

Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela istraživačka kuća Gallup, većina Amerikanaca identifikovala je sajber terorizam kao "kritičnu pretnju" koja bi mogla da im predstavlja najveću opasnost u narednih deset godina.

Ova telefonska anketa sprovedena je tokom februara na uzorku od 1008 punoletnih ispitanika koji žive u svih 50 saveznih država i u Vašingtonu.

Veliki broj Amerikanaca, tačnije 85% ispitanika, istakao je sajber terorizam kao pretnju koja nadmašuje sve ostale brige, uključujući mogućnost nuklearnog rata. Ova zabrinutost je univerzalna među političkim strankama, sa demokratama i republikancima koji ga ocenjuju kao kritičnu pretnju sa stopom od 86%. Među nezavisnim kandidatima, 79% je izrazilo sličnu zabrinutost.

Prema Miki Eojang, zamenici pomoćnika ministra obrane za sajber politiku, sposobnosti koje su nekada bile ekskluzivne za državne aktere sada su dostupne za kupovinu na dark webu zbog pojave ne-državnih aktera u svetu sajber kriminala.

Istraživanje Gallup-a također otkriva da Amerikanci gotovo podjednako smatraju razvoj nuklearnog oružja Severne Koreje i Irana drugom najkritičnijom pretnjom. Ipak, zabrinutost oko nuklearnih sposobnosti ovih dveju zemalja stalno je visoko na listi pretnji.

Iz navedenih rezultata, postaje očigledno da su Amerikanci sve svesniji rizika i posledica koje sajber terorizam može da izazove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ff

    21. jul 2023 | 18:00

    Pa naravno kada rat nisu nikad ni doziveli, uvek se ratuje van teritorija SAD, a i ono sto oni rade po svetu, ne dolazi do njihovih ljudi jer drze svetske medije i naravno da oni sebe predstavljaju kao "spasioce sveta" a ne najvece agresore na planeti Zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA