Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Microsofta je pre skoro 25 godina govorio o značaju developera, kakva je situacija danas?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pitanje je da li Bolmerov entuzijazam prema developerima danas ima isti značaj?

  • 0
Steve Ballmer Stiv Bolmer nekadašnji direktor Microsofta Foto: drserg / Shutterstock.com

Davne 2000. godine, tadašnji direktor Microsoft-a, Stiv Bolmer, održao je govor koji se urezao u kolektivno pamćenje globalne tehnološke zajednice. Gromoglasno izgovarajući "Developers! Developers! Developers!", Bolmer je stavio do znanja koliko vrednuje njihov rad i koliko su važni za budućnost industrije. U to vreme, developeri su bili u deficitu, ali su zauzimali ključno mesto u rastuće digitalnom ekosistemu.

Dvadeset tri godine kasnije, nalazimo se u sasvim drugačijem pejzažu. Svet se ubrzano digitalizovao, a industrija softverskog razvoja je procvetala. Sada, paradoksalno, suočavamo se sa situacijom gde su developeri u suficitu.

U Srbiji, kao i širom sveta, broj obučenih IT stručnjaka je eksponencijalno porastao. Fakulteti i privatne škole širom zemlje izbacuju na tržište sve više i više kvalifikovanih developera, dok se tržište bori da ih sve apsorbuje.

Pitanje je da li Bolmerov entuzijazam prema developerima danas ima isti značaj? Da, ali sa jednom ključnom razlikom: naglasak nije samo na broju, već i na kvalitetu i specijalizaciji. S obzirom na širinu i dubinu tehnološkog sektora danas, potreba za specijalizovanim veštinama je sve veća. Sada nije dovoljno samo biti developer - važno je biti stručnjak u određenom polju.

Ovo je trenutak u kojem Srbija i ostatak sveta treba da preispita svoj pristup obrazovanju i zapošljavanju u IT sektoru. Potrebno je fokusirati se na razvijanje veština koje su sada u deficitu - veštine koje će oblikovati budućnost tehnologije.

Stiv Bolmer je prepoznao vrednost developera pre skoro četvrt veka. Danas, suočeni sa suficitom, ali i stalnim promenama na tržištu rada, vreme je da prepoznamo i cenimo ne samo broj, već i kvalitet i specijalizaciju naših IT stručnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA