Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavili, a sad i primenjuju: Facebook i Instagram blokiraju vesti u ovoj zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novonastala situacija postavlja pitanja o vrednosti vesti, odnosima između medija i tehnoloških kompanija i raspodeli prihoda od oglašavanja

  • 0
Facebook vesti Foto: Shutterstock.com

Meta je započela proces uklanjanja vesti sa svojih platformi Facebook i Instagram u Kanadi, saopšteno je u utorak, kao odgovor na nedavno usvojeni zakon u toj zemlji. Zakon zahteva da tehnološke kompanije pregovaraju o plaćanjima medijskim organizacijama za hostovanje njihovog sadržaja.

Usled ove odluke, koju je Meta prethodno najavila, korisnici iz Kanade više neće moći da kliknu na linkove ka vestima postavljenim na Facebooku i Instagramu, objasnila je Endi Stoun, predstavnica kompanije Meta. Izmena se sprovodi od utorka i postepeno će se primenjivati tokom narednih nedelja.

Odluka dolazi u trenutku kada je globalna debata o odnosima između medijskih organizacija i društvenih mreža i vrednosti vesti u jeku. Takođe, postavlja se pitanje ko tu ima najveću korist - tehnološke kompanije ili medijske kuće.

Google je takođe najavio da planira da ukloni vesti sa svojih platformi u Kanadi kada zakon stupi na snagu, što bi se moglo dogoditi do decembra.

Kanadski zakon, poznat kao Zakon C-18, je odobren u junu. Njegov cilj je podrška održivosti medijskih organizacija putem regulacije "digitalnih novinskih posrednika kako bi se poboljšala pravičnost na kanadskom digitalnom tržištu vesti", piše CNN.

Korisnici Meta platformi u Kanadi i dalje će moći da pristupaju vestima na internetu ukoliko odu direktno na sajt određenog medija ili koriste njihove aplikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA