Vreme čitanja: oko 2 min.

Internet bi uskoro mogao da stiže brže do naših kuća i kancelarija putem LED uređaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su u potrazi za alternativnim metodama koje bi smanjile potrošnju energije po bitu, ali istovremeno poboljšale brzinu prenosa podataka

  • 0
LED diode, LED osvetljenje svetlo Foto: Shutterstock.com

Naučnici sa Univerziteta u Sariju i Univerziteta u Kembridžu donose revolucionarno otkriće u oblasti internet tehnologija. Oni su razvili novu metodu prenosa podataka kroz LED diode, što bi u budućnosti moglo omogućiti brže internet konekcije u domovima i poslovnim prostorima kroz osvetljenje, bez potrebe za klasičnim Wi-Fi ruterima.

Doktor Vej Ženg, docent na Institutu za napredne tehnologije Univerziteta u Sariju i glavni autor studije, ističe da se na tržištu često preferiraju niski troškovi i kompatibilnost umesto brzine prenosa podataka. Naučnici su zato u potrazi za alternativnim metodama koje bi smanjile potrošnju energije po bitu, ali istovremeno poboljšale brzinu prenosa podataka, piše Interesting Engineering.

Najnovija istraživanja su fokusirana na metal-halidne perovskite, materijal koji u kombinaciji sa LED diodama pokazuje izuzetne optoelektronske svojstva i niskotroškovne metode obrade. Naučnici su menjali specifične molekule unutar perovskit materijala i na taj način uspeli da razviju efikasnije i robusnije svetlosne izvore.

Perovskiti su specifična grupa materijala koji su dobili ime po mineralu perovskitu, kalcijum titanatu (CaTiO3). Ovi materijali imaju posebnu kristalnu strukturu sličnu strukturi originalnog perovskita.

Perovskiti su dobili dosta pažnje u poslednjih nekoliko decenija, naročito u oblasti istraživanja solarnih ćelija, zahvaljujući svojim impresivnim optoelektronskim svojstvima. Ovi materijali imaju izuzetnu sposobnost apsorpcije svetlosti i mogu se efikasno koristiti za konverziju svetlosti u električnu energiju. Takođe, mogu se relativno jednostavno i jeftino proizvesti.

Uspeli su da postignu širinu opsega uređaja do 42.6 MHz i brzinu prenosa podataka iznad 50 Mbps. Dalja analiza sugeriše da bi ove vrednosti mogle biti povećane na nivoe merene u gigahercima.

Doktor Ženg ističe da su otkrića iz ove studije ključna za budućnost prenosa podataka. "Napravili smo ogroman korak napred u razvoju LED tehnologije. Perovskiti mogu doneti ekonomično i efikasno rešenje za proizvodnju LED dioda koje bi mogle značajno povećati svoje kapacitete sve do gigaherc nivoa," izjavio je Ženg.

Studija je objavljena 20. jula u prestižnom časopisu Nature Photonics, a donosi nadu da će ovakva otkrića ubrzati razvoj visokobrzinskih perovskitnih fotodetektora i perovskitnih lasera koji se napajaju kontinuiranim talasima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA