Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija se slaže da svi uređaji treba da imaju USB-C konektor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počevši od 2025, Apple i Android pametni telefoni u Saudijskoj Arabiji će morati da imaju USB-C priključak za punjenje. Laptopovi imaju rok do 2026. godine

  • 0
USB-C priključak iPhone USBC Foto: Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Nakon što je Evropska Unija donela odluku o standardizaciji USB-C punjača za pametne telefone, vlada Saudijske Arabije odlučila je da usvoji sličan zakon. Prema izvorima iz GSM Arene, glavni ciljevi ovog zakona su smanjenje elektronskog otpada, optimizacija troškova i unapređenje korisničkog iskustva.

Očekuje se da će korisnici imati veću korist od jedinstvenih kablova za punjenje i bržeg prenosa podataka.

Zakon će biti implementiran u dve faze: od 1. januara 2025. zahtevaće se USB-C priključci na svim novim pametnim telefonima, slušalicama, tastaturama, zvučnicima i ruterima. Od 1. aprila 2026, ovaj standard biće primenjen i na laptop računarima.

Iako će ovaj zakon biti novost za mnoge proizvođače, Apple verovatno neće biti previše pogođen ovim pravilima. Spekuliše se da će kompanija preći na USB-C sa iPhone 15 serijom, koja bi trebalo da bude lansirana već 13. septembra. Osim toga, prema propisima EU, prelazak na USB-C mora da se desi najkasnije sa iPhone 17 modelima 2025. godine.

Kompanija Apple se još nije zvanično oglasila povodom ove odluke. Međutim, u prethodnim izjavama, Apple je izneo stav da bi prelazak na univerzalne punjače mogao ometati inovacije i paradoksalno povećati količinu elektronskog otpada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA