Vreme čitanja: oko 1 min.

Digitalna dilema Evrope: Da li verovati informacijama na internetu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od polovine stanovništva EU sumnja u istinitost informacija na internetu, dok skoro 90% smatra da bi tehnološke kompanije i vlade trebalo da preuzmu odgovornost

  • 0
Dezinformacije internet Foto: Shutterstock.com

Većina građana Evropske unije očekuje jače napore u borbi protiv namernog širenja lažnih ili manipulisanih informacija putem interneta. Prema nedavnom istraživanju Bertelsmann Stiftung-ovog projekta "Upgrade Democracy", više od polovine (54%) ispitanika često ili veoma često nije sigurno da li su informacije s interneta tačne. Čak 39% navodi da su bili svesni dezinformacija.

Kai Unziker, autor studije, naglašava važnost pouzdane informacije kao osnove za donošenje obaveštenih odluka i za demokratski diskurs. "Evropsko stanovništvo oseća veliku nesigurnost u vezi s digitalnim sadržajem kojem mogu verovati. Oni koji žele da zaštite i ojačaju demokratiju ne bi trebalo da ostavljaju ljude da se sami nose s dezinformacijama," kaže stručnjak za demokratiju i koheziju pri Bertelsmann Stiftung.

Manje od polovine (44%) svih Evropljana proverava informacije sa interneta. Još manje (22%) prijavljuje netačne informacije ili upozorava druge na njih. Mlađi i obrazovaniji ispitanici češće prepoznaju i suprotstavljaju se dezinformacijama.

Studija "Upgrade Democracy" takođe pokazuje da što više društvenih mreža koriste ispitanici, češće primećuju dezinformacije. Stavovi o uticaju društvenih medija na demokratiju variraju među zemljama EU.

Kako bi se rešio ovaj problem, Bertelsmann Stiftung preporučuje uspostavljanje i proširenje sistematskog praćenja od strane nezavisnih aktera iz akademske zajednice i civilnog društva, kao i podizanje svesti o rizicima dezinformacija među širom populacijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA