≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud u SAD: Umetnost generisana veštačkom inteligencijom ne može biti zaštićena autorskim pravima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Presuda sutkinje Beril A. Hauel otvara put za izazovna pitanja o tome koliko je ljudski doprinos neophodan za zaštitu autorskih prava na umetnost koju generiše veštačka inteligencija

  • 0
Veštačka inteligencija Artificial intelligence Foto: Shutterstock/LookerStudio

Federalna sutkinja Sjedinjenih Američkih Država, Beril A. Hauel, prošlog petka donela je presudu da umetnost generisana veštačkom inteligencijom ne može biti zaštićena autorskim pravima. Sudila je u slučaju protiv Američke kancelarije za autorska prava nakon što je ova organizacija odbila da prizna autorska prava Stivenu Taleru za sliku koju je generisao algoritam "Creativity Machine", koji je sam kreirao.

Taler je nekoliko puta pokušao da zaštiti sliku, ali je bio odbijen. Nakon poslednjeg odbijanja prošle godine, podneo je tužbu, tvrdeći da odbijanje nije bilo u skladu sa zakonom, ali sutkinja Hauel nije se složila s tim.

U svojoj odluci, sutkinja Hauel napisala je da autorska prava nikada nisu dodeljena delu koje je nastalo bez ljudskog vođstva, dodajući da je ljudsko autorstvo osnovni zahtev za autorska prava.

Sutkinja Hauel priznala je da čovečanstvo prilazi novim granicama u autorskim pravima, gde će umetnici koristiti veštačku inteligenciju kao alat za stvaranje novih dela. To će otvoriti izazovna pitanja o tome koliko je ljudskog učešća potrebno za zaštitu autorskih prava na umetnost koju generiše veštačka inteligencija.

Stiven Taler planira da se žali na presudu. Njegov advokat, Rajan Abot, izrazio je neslaganje sa tumačenjem suda o Zakonu o autorskim pravima.

Niko zapravo ne zna kako će se situacija razvijati oko zakona o autorskim pravima u SAD i veštačkoj inteligenciji, ali sudski procesi su se nagomilali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA