Vreme čitanja: oko 1 min.

Xiaomi navodno razvija svoj operativni sistem: Kompatibilnost sa AOSP-om i širi spektar upotrebe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Informacije sugerišu da bi ovaj operativni sistem mogao biti proširen izvan pametnih telefona i prilagođen drugim proizvodima, uključujući električna vozila

  • 0
Xiaomi Pad 6 Foto: Milena Đorđević

Xiaomi, poznat po proizvodnji širokog spektra elektronskih uređaja, sada planira da se baci na tržište softverskih usluga. Prema najnovijim izveštajima, Xiaomi radi na kreiranju sopstvenog operativnog sistema koji će biti kompatibilan sa AOSP-om (Android Open Source Project), što sugeriše da će ovaj novi operativni sistem moći da se koristi na različitim uređajima.

Kina je jedan od globalnih lidera na tržištu pametnih telefona, a Xiaomi vidi potencijal u razvoju vlastitog operativnog sistema koji će biti u skladu sa specifičnostima kineskog tržišta. Različite regulacije vlade utiču na to da se operativni sistemi, prodavnice aplikacija i sami softver značajno razlikuju od globalnih verzija.

Informacije sugerišu da bi ovaj operativni sistem mogao biti proširen izvan pametnih telefona i prilagođen drugim proizvodima, uključujući električna vozila, što se uklapa u Xiaomi-evu strategiju da ostvaruje veći profit od softverskih usluga koje dolaze uz vozila.

Međutim, Xiaomi neće biti jedina kineska kompanija koja razvija vlastiti operativni sistem. Huawei je već predstavio HarmonyOS, koji ima uspeha u Kini. Sa lansiranjem sopstvenog sistema, Xiaomi će se suočiti sa konkurencijom u vidu Huawei-a, ali to takođe znači da neće morati da se oslanja toliko na Google.

Jedan od izazova sa kojima će se Xiaomi suočiti jeste pitanje Google-ovih usluga koje su ključne za Android operativni sistem. Iako je Android otvorenog koda, bez Google-ovih usluga postaje znatno manje koristan. Ovo neće biti problem u Kini, ali globalno gledano, ovakva situacija može uticati na prijem novog sistema kod korisnika.

Glasine takođe ukazuju na mogućnost da će ovaj prilagođeni operativni sistem dovesti do preimenovanja nadolazeće verzije MIUI 15 u "miOS", iako ovu informaciju treba uzeti sa rezervom.

Xiaomi-jev potez ka razvoju vlastitog operativnog sistema ukazuje na strategiju diverzifikacije i nastojanja da postane dominantan igrač ne samo u hardverskoj, već i u softverskoj industriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA