≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Intel zvanično predstavio specifikacije za Thunderbolt 5: Obećava brzinu do 120Gbps

Vreme čitanja: oko 1 min.

Thunderbolt 5 ima potencijal da redefiniše gejming iskustvo i načine upotrebe laptop računara u profesionalnim okruženjima

  • 0
Thunderbolt kabl USB-C Foto: Shutterstock.com

Intel je zvanično objavio specifkacije za Thunderbolt 5. Ova tehnologija donosi brzine prenosa podataka do neverovatnih 120 Gbps, što je tri puta brže u odnosu na prethodnu generaciju, Thunderbolt 4. Osim povećanja brzine, Thunderbolt 5 će takođe omogućiti podršku za gejming monitore sa osvežavanjem do 540 Hz i opciju za punjenje laptopa sa do 240 vati energije. 

Iako su specifikacije zvanične, prvi uređaji sa podrškom za Thunderbolt 5 će se pojaviti tek sledeće godine.

Ova tehnologija se oslanja na najnoviji USB4 v2 standard, ali dolazi sa sopstvenim unapređenjima u obliku Bandwidth Boost moda. Ovaj mod zahteva ekran velike propusne moći, dok standardna verzija podržava brzinu od 80 Gbps. Ovo otvara vrata za nove primene, od profesionalnog video montiranja do naprednih gejming postavki.

Za gejmere, ovo je više od dobre vesti. Mogućnost da se poveže eksterni monitor sa osvežavanjem do 540 Hz bi mogla znatno da poboljša performanse i gejming iskustvo. Podrška za do 240W znači da bi proizvođači gejming laptopova mogli da odluče da ne uključuju poseban port za napajanje na budućim uređajima.

Džejson Ziler, generalni direktor klijentskog odeljenja za povezivanje u Intelu, ističe da je Thunderbolt postao osnovni port za povezivanje na prenosivim računarima. "Dostizanjem sledeće generacije performansi sa Thunderbolt 5, ponudićemo još više mogućnosti za najzahtevnije korisnike," rekao je Ziler.

Intel je u bliskoj saradnji s Microsoftom obezbedio punu kompatibilnost Thunderbolt 5 sa USB 80 Gbps standardom, a sve to zahvaljujući novoj tehnologiji signalizacije PAM-3.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA