Vreme čitanja: oko 2 min.

Alarmantni podaci: Tinejdžeri dobijaju i po 5.000 obaveštenja, za ekranima su više od četiri sata dnevno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija otkriva da tinejdžeri dnevno provedu više od četiri sata za ekranima pametnih telefona, a najviše vremena provode na TikToku

  • 1
tinejdžeri, deca, telefon, mobilni Foto: Shutterstock

Rezultati nove studije koju su sproveli američka NVO Common Sense Media i dečija bolnica C.S. Mott Univerziteta u Mičigenu, pokazuju da tinejdžeri na svojim telefonima provedu i više od četiri sata dnevno. Ova statistika postaje još alarmantnija kada se sazna da neki od njih dobijaju i do 5.000 obaveštenja u jednom danu.

Istraživanje je sprovedeno nad 203 korisnika Android telefona, uzrasta od 11 do 17 godina, tokom devet dana. Nažalost, Apple nije želeo da deli podatke sa istraživačima. Osim vremena provedenog za ekranima, studija je otkrila i aplikacije koje su najpopularnije među tinejdžerima. TikTok je apsolutni favorit, oduzimajući im gotovo dva sata dnevno, što je oko 40 posto njihovog ukupnog vremena provedenog na telefonu.

Druge aplikacije koje su popularne među tinejdžerima su YouTube sa 40 minuta i Instagram sa 16 minuta dnevno. Snapchat je takođe u igri, oduzimajući im deset minuta svog vremena, prenosi Benchmark.rs.

Najzanimljiviji detalj ovog istraživanja je svakako činjenica da, iako mnoge od ovih aplikacija imaju starosnu granicu od 13 godina, to ne sprečava mlade korisnike da budu aktivni na njima. Osim toga, studija je otkrila i da se obaveštenja koja tinejdžeri primaju kreću od 200 do čak 5.000 dnevno.

Da stvar bude još komplikovanija, 97 posto tinejdžera koristi telefone čak i tokom školskih časova, što je naišlo na zabrinutost stručnjaka i roditelja. Dženi Radeski, vodeći istraživač studije, smatra da je potrebno razmisliti o strategijama koje bi škole mogle da primene kako bi se ova situacija stavila pod kontrolu.

Ovaj trend je posebno zabrinjavajući za roditelje koji se plaše da bi prekomerna upotreba pametnih telefona mogla negativno uticati na školske aktivnosti i zdravlje svoje dece. Pored toga, 59 posto učesnika imalo je telefonsku aktivnost između ponoći i pet ujutro, uključujući i slušanje muzike, što može imati dodatni negativni uticaj na njihov san i zdravlje.

Studija je, takođe, potvrdila da su pokušaji kompanije Meta da se oslobodi stigme da je Facebook "aplikacija za starije" neuspešni. Tinejdžeri su, naime, na ovoj platformi proveli svega minut svog vremena, što je svega 0,1 posto ukupnog vremena provedenog za ekranom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    2. oktobar 2023 | 16:55

    Svi provedu ne 4 nego 5,6 sati dnevno za ekranima mobilnih telefona.Pogledajte to u podesavanjima i izenadicete se :). A kad na to dodamo racunare,laptopove,televizore...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA