Vreme čitanja: oko 1 min.

Sony potvrdio hakerski napad: Ugroženi lični podaci skoro 7.000 zaposlenih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sony Interactive Entertainment (SIE) upozorio je oko 6.800 sadašnjih i bivših zaposlenih da su njihovi lični podaci kompromitovani

  • 0
Sony, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Kompanija Sony je potvrdila neovlašćeni pristup podacima oko 6.800 svojih trenutnih i bivših zaposlenih. Konkretna priroda ličnih informacija koje su hakeri ukrali nije poznata, ali se u kompanijskom saopštenju navodi da je aplikacija za prenos datoteka po imenu MOVEit izvor ove provale. Ovo je drugi izveštaj o napadu na poslovne operacije Sony-ja u poslednje dve nedelje.

Hakerska grupa CL0P preuzela je odgovornost za napad 28. maja, dok je prodavac MOVEit-a, kompanija Progress Software, obavestio Sony o ranjivosti 31. maja. U pismu upućenom zaposlenima, Sony navodi: "2. juna 2023. godine otkrili smo neovlašćena preuzimanja, odmah isključili platformu i otklonili ranjivost. Nakon toga je pokrenuta istraga uz pomoć spoljnih eksperata za sajber sigurnost. Takođe smo obavestili nadležne organe."

Hakeri su, prema izveštajima, pristupili ličnim podacima zaposlenih iz SAD-a, pa je Sony odlučio da ponudi usluge nadzora kreditnih izveštaja onima koji su pogođeni ovim incidentom.

Prošle nedelje, Sony je bio žrtva još jednog napada. U tom slučaju, hakeri su pristupili serverima u Japanu koji se koriste za unutrašnje testiranje njihovog sektora za zabavu, tehnologiju i usluge, prisvojivši 3,14GB podataka. Grupa po imenu Ransomed.vc preuzela je odgovornost za taj napad, što je negirala druga grupa pod nazivom MajorNelson, koja je kao dokaz postavila određene datoteke.

Sony je izjavio da istražuje taj napad, dodavši da "nije bilo negativnog uticaja na poslovanje Sony-ja."

Setimo se da je Sony-jeva PlayStation mreža napadnuta 2011. godine, a Sony Pictures je postao poznat po hakerskom napadu 2014. godine, koji je rezultirao masovnim curenjem dokumenata i sadržaja, uključujući cele filmove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA