Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajber zaštita po meri

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznato je da su mobilni telefoni najpopularnije mete zlonamernih hakera, ali još jedan od njihovih ciljeva jesu i WiFi ruteri, koji predstavljaju srce moderne komunikacije

  • 0
Digitalne tehnologije Foto: Shutterstock

Sajber napadači se često fokusiraju na ove uređaje zbog njihove ključne uloge u mrežama, što im zatim omogućava pristup različitim podacima i "manipulaciju" saobraćaja i komunikacije.

WiFi ruteri predstavljaju ključne elemente, a samim tim, i kritične tačke u privatnoj i u poslovnoj mreži. Zlonamerni hakeri i u ovim slučajevima koriste različite tehnike sajber napada, pomoću kojih mogu da dobiju pristup i drugim uređajima koji su povezani na tu mrežu (računari, mobilni telefoni i drugi pametni uređaji).

Probijanje lozinke rutera

Sajber napadači mogu da preuzmu kontrolu nad WiFi mrežom tako što će pokušati da probiju lozinku rutera ili da iskoriste ranjivost u zaštitnom protokolu (WEP, WPA, WPA2) i na ovaj način pristupe mreži bez dozvole. Zato je važno da promenite podrazumevano korisničko ime i lozinku koje dolaze sa ruterom, postavite jaku lozinku i uključite WPA3 ili WPA2 enkripciju za WiFi mrežu kako biste zaštitili svoju komunikaciju i podatke.

DNS – rupe u bezbednosti

DNS (Domain name server) jeste sistem koji prevodi domenska imena koja mi razumemo (web stranice) u numeričke IP adrese koje računari razumeju. U prevodu, DNS olakšava proces pristupa web stranicama i drugim resursima na internetu. Kao jedna od osnovnih komponenta interneta, ovaj sistem je savršena meta sajber napadača, koji mogu da promene DNS postavke na ruteru i preusmere saobraćaj na zlonamerne sajtove. Kako biste zaštitili sebe i svoj ruter, konfigurišite ga tako da uvek koristi pouzdan DNS server i pratite DNS postavke.

Firmware – redovno ažuriranje softvera

Firmware je softver koji se, između ostalog, nalazi i u svim WiFi ruterima. Zlonamerni hakeri mogu da pokušaju da promene softver rutera, tako da dobiju potpunu kontrolu nad mrežom. Redovno ažuriranje softvera na vašem ruteru će poboljšati sigurnosne funkcije i ojačati vaš ruter za zaštitu od digitalnih napada.

Digitalne tehnologije Foto: Shutterstock

Man-in-the-Middle (MitM) napadi – infiltriranje u komunikaciju

Sa ciljem da presretnu komunikaciju, špijuniraju ili menjaju podatke koji prolaze kroz mrežu, sajber napadači mogu da se infiltriraju između korisnika i rutera. Ukoliko možete, treba da koristite VPN za šifrovanu komunikaciju između vaših elektronskih uređaja i rutera na koji ste se povezali, ali i da redovno proveravate da li su web stranice na koje ste pristupili autentične.

Pravi KućniNet – kvalitetan ruter za kvalitetnu zaštitu

Jedan od najboljih načina da sprečite sajber napade na vaše podatke i uređaje, jeste da odaberete i kvalitetnu mrežu za vaš WiFi ruter.

KućniNet A1 Srbija ima neograničen pristup internetu kroz tri različite ponude (L, XL, XXL) i WiFi ruter koji korisnik dobija uz bilo koji odabrani paket. Da bi sprečila digitalne pretnje, A1 Srbija je svoj Kućni Net zaštitila softverskim rešenjem – A1 Net Protect, koji je prvih 6 meseci besplatan. A1 Net Protect omogućava sigurno surfovanje na svim uređajima korisnika koji koriste određenu WiFi mrežu.

Takođe, ovo jedinstveno softversko rešenje A1 Srbija možete odabrati i u okviru Neo23 Protect paketa, koji nudi A1 Net Protect tokom dvogodišnjeg perioda za privatne i poslovne korisnike, uz osiguranje uređaja u trajanju od šest meseci, što ga izdvaja od drugih opcija.

Ne prepuštaj svoj biznis bilo kome

Dodatno, novina u ponudi A1 Srbija je A1 Cyber Protect, potpuno vođen portfolio sastavljen od više sajber usluga, koji je savršena opcija za sve poslovne korisnike. Usluge su ponuđene na "modularni način", što znači da korisnici mogu ili da objedine određene usluge koje su zaista potrebne njihovom preduzeću ili da ih sve odaberu. Bez obzira na izbor poslovnih usluga, svim korisnicima ovog rešenja na raspolaganju je Security Operations Center (SOC). Ovaj centar predstavlja tehnologiju, procedure i tim stručnjaka koji neprekidno nadgledaju i obezbeđuju kontinuiranu postprodajnu podršku korisnicima, dostupnu 24/7.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA