Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta se dešava sa Google glasovnim asistentom? Gigant otpušta dobar deo tima koji je radio na projektu

Vreme čitanja: oko 1 min.

U okviru reorganizacije poslovanja, Google je otpustio grupu zaposlenih koji su radili na razvoju glasovnog asistenta

  • 0
Google glasovni asistent Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Kompanija Google je pokrenula talas otpuštanja unutar tima zaduženog za razvoj glasovnog asistenta, izveštava Business Insider, pozivajući se na interne izvore i dokumentaciju kompanije. U pitanju je najnoviji korak u seriji reorganizacija koje su zahvatile različite segmente tehnološkog giganta.

Izvor blizak situaciji i interni dokument koji prati promene u zaposlenju unutar Google-a ukazuju da su pojedini članovi tima za Asistenta obavešteni početkom nedelje da se njihove pozicije ukidaju. Iako precizan broj zaposlenih koji su pogođeni ovim promenama nije poznat, dokument sugeriše da je do dvadeset saradnika, uključujući data naučnike, ostalo bez posla.

Navedeno je takođe da su neki zaposleni bili premešteni sa projekta Bard na projekat Asistenta samo nekoliko dana pre nego što su primili obaveštenje o ukidanju njihovih radnih mesta, što je dodatno uzdrmalo njihovu profesionalnu sigurnost.

Dokument, koji je sastavljen od strane zaposlenih, sistematizuje informacije vezane za smanjenje broja radnih mesta koje se dele unutar kompanije, ali i u javnosti.

Jedan posebno emotivan detalj iz dokumenta jeste da je jedan od otpuštenih zaposlenih trenutno na porodiljskom odsustvu, dok se drugi bori sa ozbiljnom bolešću.

Zaposleni koji su pogođeni ovim merama suočavaju se sa rokom od 60 dana da pronađu novo radno mesto unutar Google-a, inače će biti prisiljeni da napuste kompaniju.

"Da bi se naš tim strukturisao oko ključnih prioriteta, došlo je do reorganizacije sa ciljem boljeg podržavanja naših strateških poslovnih ciljeva", komentar je portparola Google-a za Insider.

Google je već najavio promene na svom Asistentu koje uključuju funkcionalnosti zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji, a neke od tih funkcionalnosti već su počele da se implementiraju. Tokom avgusta, kompanija je objavila da će se "mali broj" radnih mesta ukinuti kao deo ovih promena, ali nije precizirano da li su nedavna otpuštanja povezana s tim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA