Vreme čitanja: oko 1 min.

Neočekivana upozorenja na Huawei uređajima: Google označen kao virus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnicima se savetuje da što pre deinstaliraju aplikaciju, sa obrazloženjem da aplikacija izvodi radnje kao što su neautorizovano slanje SMS poruka i potencijalna krađa privatnih informacija

  • 0
Huawei P60 Pro Foto: Nikola Tomić

Huawei pametni telefoni, koji već godinama nemaju podršku za Google servise, iznenadili su svoje korisnike porukama upozorenja o Google aplikacijama. Oni koji su uspeli da ručno instaliraju ove aplikacije na svoje uređaje sada se suočavaju sa neočekivanim problemom: Huawei-jev softver za upravljanje telefonom ih upozorava da bi ove aplikacije mogle da budu štetne.

Izvori kao što su Stack Diary, razni Reddit thread-ovi i diskusije na Google forumima ukazuju na zabrinjavajuće obaveštenje koje se pojavljuje na Huawei telefonima.

Prema ovom upozorenju, ako je Google aplikacija instalirana na uređaju, ona se tretira kao "TrojanSMS-PA" virus. Korisnicima se savetuje da što pre deinstaliraju aplikaciju, sa obrazloženjem da aplikacija izvodi radnje kao što su neautorizovano slanje SMS poruka i potencijalna krađa privatnih informacija.

Treba naglasiti da zvanična Google aplikacija nije virus. Najverovatnije, Huawei-jev softver je pogrešno detektovao aplikaciju kao opasnost, što nije usamljen slučaj u svetu tehnologije. Slični problemi su se pojavljivali i sa Google-ovim Play Protect servisom, koji je takođe greškom identifikovao legitimne aplikacije kao potencijalnu pretnju.

Google se do trenutka pisanja ovog izveštaja nije oglasio povodom ovog incidenta, što i nije neočekivano s obzirom na to da zvanične Google aplikacije nisu direktno dostupne za Huawei uređaje zbog trgovinskih ograničenja između kompanija.

Za korisnike koji se susreću sa ovim problemom, postoji jednostavno rešenje: brisanje keš memorije aplikacije "Phone Manager" može otkloniti lažno upozorenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA