Vreme čitanja: oko 2 min.

Epic protiv Google-a: Sve što treba da znate o velikom suđenju koje počinje danas

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije prvi put da se Epic našao u sudnici sa velikim igračem u tehnološkom sektoru, s obzirom na njihov prethodni sudski spor sa Apple-om

  • 0
Epic Games, Fortnite Foto: dennizn / Shutterstock.com

Epic Games, izdavač popularne igre Fortnite, danas, 6. novembra vodi tehnološkog giganta Google na sud, tvrdeći da je njihova mobilna prodavnica aplikacija nelegalni monopol.

Ovo nije prvi put da se Epic našao u sudnici sa velikim igračem u tehnološkom sektoru, s obzirom na njihov prethodni sudski spor sa Apple-om.

Suđenje protiv Google-a dolazi kao nastavak Epic-ove borbe protiv onoga što smatraju nepravednim uslovima u okviru digitalnih prodavnica aplikacija.

Pozadina

Epic je poznat po Fortnite, izuzetno popularnoj igri koja zarađuje prodajom virtuelne valute V-Bucks. Do 13. avgusta 2020, kupovina V-Bucks-a preko zvaničnih aplikacija na Android ili iOS uređajima automatski je uključivala naknadu za in-app plaćanja Google-u ili Apple-u. Epic se otvoreno protivio ovim naknadama, nazivajući ih "Google porezom" ili "Apple porezom".

Ključni događaji

Na isti dan, 13. avgusta 2020, Epic je objavio da zaobilazi naknade u prodavnicama aplikacija i omogućio direktnu kupovinu V-Bucks-a kroz sopstveni sistem plaćanja. Ovaj potez je doveo do uklanjanja Fortnite-a iz Google i Apple prodavnica aplikacija zbog kršenja pravila.

Epic-ov argument protiv Google-a

Epic tvrdi da Google otežava programerima i korisnicima zaobilaženje njegove prodavnice aplikacija i standardnih naknada, stvarajući nelegalni monopol koji neopravdano obogaćuje Google i veštački povećava cene aplikacija jer druge prodavnice ne mogu da budu konkurentne. Epic takođe tvrdi da Google nezakonito vezuje svoju platformu za plaćanje u Google Play prodavnici, sprečavajući konkurenciju drugih mehanizama plaćanja za aplikacije.

Google-ov odgovor

Google će verovatno tvrditi da prava konkurencija dolazi od Apple-a, jer korisnici mogu izabrati kupovinu iPhone-a umesto Android uređaja. Google će se fokusirati na definiciju tržišta - ako sud odluči da relevantno tržište uključuje telefone i prodavnice aplikacija generalno, a ne specifično Android aplikacije, to bi moglo da idem u prilog Google-u.

Potencijalni ishodi suđenja

Suđenje bi moglo značajno da utiče na budućnost Google-ove prodavnice aplikacija. Ako Epic pobedi, to bi moglo dovesti do promena u načinu naplate i distribucije aplikacija na Android uređajima. S druge strane, Google tvrdi da bi pobeda Epic-a mogla da ugrozi sigurnost Android telefona i konkurentnost Android-a u odnosu na iPhone.

Zaključak

Suđenje "Epic protiv Google" otvara brojna pitanja o tržišnoj konkurenciji, monopolima i pravima programera. Dok se strane pripremaju za sudski obračun, svet tehnologije pažljivo prati ovaj slučaj, koji bi mogao da ima dalekosežne posledice za celokupni sektor mobilnih aplikacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA