≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google je potrošio 26 milijardi dolara da sakrije ovo podešavanje telefona od vas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina korisnika ne razmišlja puno o funkciji pretrage na svojim uređajima, niti o tome kako je Google postao podrazumevani izbor

  • 0
Google, iPhone Foto: BongkarnGraphic / Shutterstock.com

Otkriveno je da je Google u 2021. godini potrošio zapanjujućih 26,3 milijarde dolara plaćajući kompanijama kao što su Apple i Samsung, kako bi se jedno ključno podešavanje držalo podalje od očiju korisnika. Radi se o podešavanju podrazumevanog pretraživača na mobilnim telefonima, što je ključan faktor u kontroli praćenja lokacije korisnika i njihovih pretraživanja na internetu.

Pitanje je jednostavno - zašto Google ulaže tolike sume novca kako bi ostao zadati pretraživač na uređajima? Odgovor leži u moći podrazumevanih podešavanja i kako ona utiču na naše izbore, često bez našeg znanja.

Većina korisnika ne razmišlja puno o funkciji pretrage na svojim uređajima, niti o tome kako je Google postao podrazumevani izbor. Ovaj nedostatak svesti omogućava Google-u da zadrži dominantnu poziciju na tržištu pretraživača, često ograničavajući vidljivost alternativnih pretraživača kao što su Bing, DuckDuckGo ili drugi koji nude veću privatnost ili različite funkcije.

Verovatno niste ni znali da možete promeniti podrazumevani pretraživač na vašem telefonu. Pogledajte u videu ispod koliko duboko je ovo podešavanje zatrpano.

Ova praksa došla je pod lupu američkih vlasti, a suđenje protiv Google-a u Vašingtonu otkriva kako ovi sporazumi ograničavaju konkurenciju i izbor potrošača. Google, prema navodima iz suđenja, zahteva od partnera da ga učine podrazumevanim pretraživačem, a u nekim slučajevima i da ne ponude izbor prilikom podešavanja uređaja.

S obzirom na njihovu praksu prekomernog prikupljanja podataka, ovo može biti rizik za prava korisnika. Pored toga, nedostatak konkurencije može dovesti do pogoršanja kvaliteta samih rezultata pretrage, sa stranicama preplavljenim oglasima i informacijama iz Google-ovih servisa, piše Washington Post.

Mnogi će reći da je Google najbolji i zato je tu gde jeste, iako je to možda činjenica, važno je naglasiti da korisnici treba sami da imaju pravo izbora. Google je podrazumevani pretraživač na mnogim uređajima, ali potrošači bi trebalo da budu svesni alternativa i imaju slobodu da biraju prema sopstvenim preferencijama i potrebama za privatnošću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA