Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto Google toliko želi da koristite Chrome na vašim iPhone telefonima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google plaća visoku cenu da održi dominaciju u pretraživanju na Apple uređajima

  • 0
Veb pregledači Safari Opera Chrome Mozilla browser Foto: Primakov / Shutterstock.com

Nedavno otkriće u antimonopolskom slučaju protiv Google-a privuklo je značajnu pažnju: Google plaća Apple-u čak 36% od prihoda dobijenog od pretraga na Safari pregledaču.

Ovaj podatak, koji nije trebalo da bude javno objavljen, slučajno je spomenut od strane svedoka, izazvavši vidno negodovanje advokata Google-a. Direktor Alphabet-a, Sundar Pičai, potvrdio je ovaj podatak tokom svedočenja u drugom antimonopolskom slučaju.

Plaćanje 36% od prihoda od pretrage je izuzetno visok procenat. U poređenju, Google uzima manji udeo od 30% na in-app kupovine putem Google Play Store-a, što je takođe tema antimonopolskog slučaja koji vodi Epic Games protiv Google-a. Apple takođe uzima 30% od in-app kupovina kroz svoj App Store.

Google, izgleda, pristaje na lošiji ugovor sa Apple-om nego što nudi drugima, piše Business Insider.

Tokom 2021. godine, Google je navodno platio Apple-u 18 milijardi dolara samo da bi Chrome bio podrazumevani pregledač na Apple uređajima.

Za Google je očigledno izuzetno važno da korisnici iPhone-a preuzmu Chrome aplikaciju i postave je kao svoj podrazumevani pretraživač, jer bi to značilo da će morati manje da plaćaju Apple-u.

Iako je Chrome znatno popularniji od Apple-ovog Safari-ja, posebno na desktop računarima, podaci sa Similarweb-a pokazuju da Safari i dalje ima oko 27% tržišnog udela uzimajući u obzir sve uređaje, uključujući mobilne telefone.

Radi konteksta, ukupni prihod Google-a od pretrage iznosio je 279.8 milijardi dolara u 2022. godini.

18 milijardi dolara koje Google plaća za to da Chrome bude podrazumevani pregledač na Apple uređajima predstavlja značajan deo godišnjeg prihoda Apple-a, koji je prošle godine iznosio skoro 400 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA