Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon naglog odlaska Sema Altmana, kormilo OpenAI-ja preuzeo Emet Šir: Ko je čovek iza imena?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šir je poznat po svojim izjavama o potencijalnim rizicima koje AI nosi, ističući potrebu za oprezom u razvoju ovih tehnologija

  • 0
Emmett Shear Foto: Steve Jennings / AFP / Profimedia

OpenAI, poznata tehnološka kompanija i tvorac revolucionarnog ChatGPT-a, imenovala je Emeta Šira za svog novog privremenog izvršnog direktora. Ova vest dolazi nakon neočekivane smene prethodnog direktora Sema Altmana, što je izazvalo veliku pažnju u tehnološkoj zajednici.

Šir, koji ima 40 godina, nije nepoznat lik u svetu tehnologije. On je bio jedan od osnivača i dugogodišnji izvršni direktor Twitcha, vodeće platforme za strimovanje uživo, koja je postala ključni deo gejminga i e-sport zajednice. Pod njegovim vođstvom, Twitch, koji je počeo kao Justin.tv, brzo je stekao popularnost i 2014. godine je akviziran od strane Amazona za skoro milijardu dolara.

Osim njegovih poslovnih postignuća, Šir je poznat i po svom obrazovanju - diplomirao je računarske nauke na prestižnom Univerzitetu Jejl. Njegova sposobnost da kombinuje tehničko znanje sa poslovnim veštinama učinila ga je cenjenim savetnikom u tehnološkom sektoru, posebno tokom njegovog angažmana u Y Combinator, gde je radio kao partner.

Šir upozoravao na rizike veštačke inteligencije

Preuzimanje uloge u OpenAI dolazi u trenutku kada se kompanija suočava sa brojnim izazovima i prilikama. Razvoj veštačke inteligencije i njene primene postaju sve važniji, a sa sobom nose i brojna etička pitanja. U ovom kontekstu, Šir je poznat po svojim izjavama o potencijalnim rizicima koje AI nosi, ističući potrebu za oprezom u razvoju ovih tehnologija.

Uprkos njegovim profesionalnim dostignućima, Širovo imenovanje nije prošlo bez kontroverzi. Njegove ranije izjave na društvenim mrežama, koje su se ticale različitih društvenih i tehnoloških tema, izazvale su određenu zabrinutost. Međutim, detalji tih izjava nisu jasni, a njihov uticaj na njegovu novu ulogu u OpenAI ostaje predmet diskusije.

Sa Širovim dolaskom, očekuje se da će OpenAI nastaviti da bude u centru pažnje kako u tehnološkoj zajednici, tako i šire. Njegovo iskustvo u vođenju Twitcha i razumevanje dinamike tehnološkog startapa mogu biti ključni u daljem razvoju i pozicioniranju OpenAI kao lidera u polju veštačke inteligencije.

Emet Šir stupa na čelo OpenAI u trenutku kada se svet tehnologije nalazi na prekretnici, a njegova uloga će biti ključna u oblikovanju budućnosti kako kompanije, tako i tehnologije koju ona razvija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA