Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je ovo pravi razlog zašto je Sem Altman otpušten? Odbor smatrao da je "manipulativan i podmukao"

Vreme čitanja: oko 1 min.

novi izveštaj sugeriše da su neki članovi odbora su smatrali da je Altman "manipulativan i podmukao" i posebno su se osvrnuli na način na koji je Altman navodno pokušao da izmanipuliše odbor da otpusti Helen Toner

  • 0
Sam Altman Foto: Tanjug/AP

Nedavno objavljeni izveštaj Čarlsa Duhiga u The New Yorker-u pruža detaljan uvid u unutrašnje sukobe u OpenAI-ju, s posebnim osvrtom na Sema Altmana, izvršnog direktora kompanije. Sukob se fokusira na Altmanov odnos prema Helen Toner, direktorki strategije na Univerzitetu Georgetown i članici odbora kompanije OpenAI, koja je izazvala kontroverze svojim radom o bezbednosti veštačke inteligencije.

Ovaj sukob je doveo do privremenog uklanjanja Altmana sa pozicije izvršnog direktora, ali je ubrzo nakon toga ponovo postavljen na čelo kompanije. Upravni odbor kompanije je javno opravdao ovaj potez rekavši da Altman "nije bio dosledno iskren u svojoj komunikaciji sa odborom, ometajući sposobnost Odbora da obavlja svoje dužnosti".

Sada, novi izveštaj Duhiga sugeriše da su neki članovi odbora su smatrali da je Altman "manipulativan i podmukao" i posebno su se osvrnuli na način na koji je Altman navodno pokušao da izmanipuliše odbor da otpusti članicu odbora Helen Toner.

Toner je u svom radu kritikovala pristup OpenAI-ja u lansiranju ChatGPT-ja, upoređujući ga sa odlukom Anthropic-a da ne komercijalizuje svoju tehnologiju. Ovaj rad je, navodno, izazvao Altmanovu negativnu pažnju i doveo do njegovih pokušaja da utiče na odbor za njeno uklanjanje.

Duhig navodi da je Altman pristupao pojedinim članovima odbora pokušavajući da ih okrene protiv Toner, pri čemu je pogrešno predstavljao stavove drugih članova. Ova akcija je opisana kao nespretni pokušaj da se utiče na odbor, a ne direktna manipulacija.

Bred Lajtkep, COO OpenAI-ja, izjavio je da je odluka o Altmanovom uklanjanju bila posledica prekida komunikacije između njega i odbora, a ne zbog finansijskih, poslovnih, bezbednosnih ili privatnih praksi.

Duhigov članak takođe sugeriše da je odbor smatrao neophodnim da drži Altmana odgovornim u cilju ispunjenja misije OpenAI-ja - osiguravanja da AI koristi celom čovečanstvu. Incident sa Tonerovom i Altmanom stavlja fokus na izazove u balansiranju poslovnih interesa i etičkih principa u brzo rastućem polju veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA