Vreme čitanja: oko 4 min.

Ericssonov izveštaj o mobilnosti: Snažan rast 5G mreže

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Globalni saobraćaj koji se odnosi na mobilni prenos podataka će se utrostručiti za šest godina

  • 0
Ericcson mobility report Foto: Promo/ Ericcson
  • Procenjuje se da će broj pretplata na 5G mrežu u svetu premašiti 5,3 milijarde do kraja 2029. godine
  • Nastavljen snažan rast prosečne količine prenetih mobilnih podataka po pametnom telefonu na globalnom nivou – predviđa se rast sa 21 GB mesečno na 56 GB mesečno između 2023. i 2029. godine
  • 85 odsto svetske populacije će imati pristup 5G mreži do kraja 2029. godine

Ericsson (NASDAQ: ERIC) procenjuje da će do kraja 2023. godine skoro svaka peta mobilna pretplata na svetu biti 5G pretplata s obzirom na nastavak rasta uprkos ekonomskim izazovima i geopolitičkim nemirima na nekim tržištima. Ovi podaci su objavljeni u novembarskom izdanju Ericssonovog izveštaja o mobilnosti, koji procenjuje da će u kalendarskoj 2023. biti 610 miliona novih 5G pretplata – za 63 odsto više u odnosu na 2022 – što ukupno iznosi 1,6 milijardi ili oko 100 miliona više u odnosu na ranija predviđanja.

Najnoviji, 25. po redu izveštaj, daje statistička previđanja za novi vremenski period – do 2029. umesto 2028. godine. U skladu sa prethodnim izveštajima, novembarsko izdanje potvrđuje da novi korisnici najčešće koriste 5G mrežu za mobilni širokopojasni internet, fiksni bežični pristup (FWA), gejming i usluge koje uključuju proširenu ili virtuelnu realnost (AR/VR) .

Posmatrano po regionima, u Severnoj Americi je rast broja pretplata na 5G mrežu i dalje snažan. Očekuje se da do kraja 2023. godine ovaj region ostvari najviši nivo broja 5G pretplata na svetu u odnosu na broj stanovnika, od 61 odsto. Tokom 2023. godine broj 5G pretplata je znatno porastao i u Indiji. Na kraju 2023. godine – četrnaest meseci nakon uvođenja – očekuje se da broj 5G pretplata u odnosu na broj stanovnika premaši 11 odsto u Indiji.

Ericcson mobility report Foto: Promo/ Ericcson

Predviđa se da će u šestogodišnjem periodu između 2023. i 2029. broj 5G pretplata na svetu porasti za preko 330 odsto - sa 1,6 milijardi na 5,3 milijarde. Očekuje se da pokrivenost 5G mrežom poraste tako da 5G mreža bude dostupna za preko 45 odsto svetske populacije do kraja 2023. i za 85 odsto do kraja 2029. godine. Procene su da će Severna Amerika i zemlje članice Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva (GCC) imati najvišu regionalnu stopu 5G penetracije (broja 5G pretplata u odnosu na broj stanovnika) od 92 odsto do kraja 2029. godine. Očekuje se da za njima sledi region Zapadne Evrope sa 85 odsto.

-Uz preko 600 miliona novih 5G pretplata ove godine i porast u svim regionima, jasno je da postoji velika potražnja za konektivnošću visokih performansi. Nastavlja se sa uvođenjem 5G mreža i svedoci smo sve većeg broja samostalnih (standalone) 5G mreža koje donose mogućnosti za podršku novim i zahtevnijim aplikacijama i za individualne korisnike i za kompanije - kaže Fredrik Jejdling, izvršni potpredsednik i direktor sektora za mreže u kompaniji Ericsson.

Prosečna količina prenetih podataka po pametnom telefonu globalno nastavlja da raste. Očekuje se da se ukupni saobraćaj mobilnih podataka utrostruči od kraja 2023. do kraja 2029. godine – što se pripisuje faktorima kao što su unapređenje sposobnosti mobilnih uređaja, porast sadržaja koji uključuje velike količine podataka i stalnim poboljšanjem performansi mreža koje su do sada puštene u rad.

-Stopa rasta prenosa podataka u mobilnim mrežama jasno odražava veliki interes korisnika za aplikacijama koje zahtevaju unapređeni širokopojasni mobilni internet. Ovaj trend će se ubrzati sa daljim prihvatanjem 5G tehnologije od strane korisnika sveta i pojavom novih slučajeva primene, što će podstaći dodatni porast saobraćaja podataka. S obzirom da se većina mobilnog saobraćaja odvija u zatvorenom prostoru, gde ljudi obično provode najviše vremena, postoji sve veća potreba za širenjem 5G pokrivenosti uz korišćenje srednjeg opsega frekvencija (mid-band), kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru kako bi se omogućilo sveobuhvatno 5G iskustvo na svim mestima - kaže Peter Jonson, izvršni urednik Ericssonovog izveštaja o mobilnosti u kompaniji Ericsson.

Ericcson mobility report Foto: Promo/ Ericcson

5G mreža koja koristi srednji opseg frekvencija (mid-band) kombinuje visok kapacitet i dobru pokrivenost, što je čini idealnim izborom za pružanje kompletnog 5G iskustva. Pokrivenost svetske populacije mid-band 5G mrežom trenutno iznosi preko 40 odsto, što predstavlja porast u odnosu na 30 odsto u 2022. godini. Ovaj rast je najvećim delom rezultat velikih projekata u Indiji, ali i nekoliko implementacija u Evropi.

U izveštaju se takođe ispituje primena bežične konektivnosti u proizvodnoj industriji, kako 5G postaje ključna odrednica proizvodnih rezultata i kako omogućava agilnost neophodnu da podrži nagle promene i premeštanje resursa.

Novembarsko izdanje Ericssonovog izveštaja o mobilnosti obuhvata tri detaljna članka:

Obimna implementacija 5G SA mreže kao pokretač digitalne transformacije u Indiji Zahtevi za konektivnošću u zatvorenom prostoru (indoor) podstiču potrebu za unapređenim performansama Agilnost koju obezbeđuje 5G mreža u gigafabrikama i zelenim čeličanama Pročitajte celo novembarsko izdanje Ericssonovog izveštaja o mobilnosti (link) Ericssonov izveštaj o mobilnosti, od prvog izdanja 2011. do danas, predstavlja ključni industrijski referentni izvor po pitanju podataka, performansi, statistike i predviđanja koja se odnose na mobilne mreže,. . Zasniva se na jedinstvenim uvidima kompanije Ericsson i globalne mreže njenih partnera.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA