Vreme čitanja: oko 2 min.

Brzina i kapacitet – 2023. godina u skladištu i memoriji

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U 2023. godini došlo je do konsolidacije nekih trendova na tržištu memorija koje smo godinama poznavali

  • 0
Nikita Aleksandrovski, Menadžer za ključne kupce regiona srednje i istočne Evrope, Samsung Memory Foto: Promo/ Samsung Memory

Ipak, određena zapažanja bi mogla da iznenade korisnike koji ne prate tržište sa strane proizvodnje. Svakako, jedna stvar bi trebalo da obraduje kupce u mnogim evropskim zemljama, a to je pad cena skladišta u prvim kvartalima 2023. godine, o čemu svedoče i naši podaci. Do toga je došlo zbog prevelike ponude NAND memorija, što je proizvođačima omogućilo da ispune želje kupaca bez podizanja cena. Ovaj pozitivan trend u kupovini učinio je cenu brzog SSD diska znatno bližom ceni tradicionalnog HDD diska. Budući da su imali mogućnost da izaberu bolji proizvod po sličnoj ceni, potrošači su češće birali modernije rešenje, a pad cene je podstakao zamenu starije tehnologije. Kupci su birali ne samo brže diskove, već i one većeg kapaciteta. Prema mojim zapažanjima, 500 GB je apsolutni minimum za savremenog korisnika, ali posmatrajući trendove prodaje diskova većeg kapaciteta, možemo očekivati da će u budućnosti dominirati diskovi od 1 TB i 2 TB.

Samsung Memory Foto: Promo/ Samsung Memory

Trend "brži disk većeg kapaciteta" važi i za prenosive diskove – uprkos rešenjima u oblaku, možemo primetiti neku vrstu preporoda ovih uređaja. Ovo se može pripisati i njihovoj povećanoj brzini (moderni SSD diskovi) i većem kapacitetu – novi Samsung T5 EVO disk pruža čak 8 TB prostora za skladištenje. Valja pomenuti i povećanu svest korisnika koji, osim što imaju lak pristup podacima, cene i bezbednost i kontrolu nad svojim dokumentima i memorijom. Naša interna analiza i izveštaji pokazuju da je došlo do dvocifrenog rasta prodaje Samsung prenosivih diskova u velikom delu srednje i istočne Evrope, a dostupnost i rasprostranjenost T7, T7 Shield i novih T9 diskova su takođe u porastu, što pokazuje i broj porudžbina iz specijalizovanih prodavnica u regionu.

Povećano je i interesovanje za memorijske kartice. Ovo su komplementarni proizvodi za sve veći broj uređaja. Potrebni su nam ne samo za mobilne telefone i foto-aparate, već i za automobilske kamere, kamere za video-nadzor, prenosive konzole za igre i dronove. S obzirom na to da ovi uređaji postaju sve popularniji, raste i potražnja za naprednim i namenskim memorijskim karticama kao što je linija PRO kartica dizajnirana za profesionalce kojima je potrebno pouzdano rešenje. Promenila se i upotreba kartica u "tradicionalnim" profesijama. To možemo videti kod fotografa koji kartice tretiraju kao fotografske filmove – upotrebe ih jednom i nikada ne brišu fotografije, koristeći skladište za tekući rad, ali i za arhiviranje.

(Telegraf.rs/PR)

Nikita Aleksandrovski, Menadžer za ključne kupce regiona srednje i istočne Evrope, Samsung Memory

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA