Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta preduzima korake za zaštitu tinejdžera, ali kritičari tvrde da su mere nedovoljne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novim merama zaštite, Meta cilja na kreiranje sigurnijeg digitalnog prostora za tinejdžere na svojim platformama

  • 0
tinejdžerka, telefon, mobilni, devojčica, dete Foto: Shuttestock

Meta, kompanija koja upravlja popularnim društvenim mrežama Instagram i Facebook, objavila je set novih bezbednosnih mera usmerenih ka zaštiti tinejdžera na njihovim platformama.

Ove mere dolaze u vreme kada se kompanija suočava sa intenzivnim pritiskom javnosti i zagovornika bezbednosti dece na internetu, koji kritikuju kako način na koji Meta upravlja sadržajem prikazanim deci, tako i njihovo korišćenje dečjih podataka.

Ključne tačke novih mera

Selektivno filtriranje sadržaja: Meta planira da ukloni neprimereni sadržaj za tinejdžere sa Instagrama i Facebooka, kao što su postovi o samopovređivanju. Međutim, kritičari tvrde da su ove mere premale i da dolaze prekasno, s obzirom na dugotrajnu zabrinutost za mentalno zdravlje tinejdžera na ovim platformama.

Automatska primena restriktivnih podešavanja: Svi tinejdžeri biće automatski postavljeni na najstrože kontrolne postavke sadržaja. Kritičari naglašavaju da, iako je ovo korak napred, potrebno je više proaktivnih mera zaštite, posebno u svetlu nedavnih skandala vezanih za dečje podatke.

Skrivanje osetljivih rezultata pretrage: Meta će ograničiti pristup sadržaju o samoubistvu, samopovređivanju i poremećajima u ishrani. Zagovornici bezbednosti dece na internetu smatraju da bi kompanija trebala biti transparentnija u vezi sa svojim algoritmima i kako oni utiču na prikazivanje sadržaja mladim korisnicima.

Ažuriranje privatnih podešavanja: Iako je ohrabrujuće što se tinejdžeri podstiču da ažuriraju svoja podešavanja privatnosti, zagovornici upozoravaju na potrebu za stalnom edukacijom i podrškom u digitalnom prostoru.

Kontekst pritisaka na Metu

Ove promene dolaze u kontekstu rastućih pritisaka na Metu, kako zbog načina na koji kontroliše sadržaj namenjen deci, tako i zbog upravljanja dečjim podacima. Postoji zabrinutost da kompanija nije dovoljno brzo reagovala na problematiku bezbednosti dece na internetu, što dovodi do pitanja o njihovoj posvećenosti zaštiti mlađih korisnika.

Iako Metine nove mere predstavljaju korak ka stvaranju sigurnijeg okruženja za tinejdžere na Instagramu i Facebooku, kritike ukazuju na potrebu za sveobuhvatnijim pristupom i bržom akcijom. Ove promene otvaraju važan dijalog o odgovornosti velikih tehnoloških kompanija u zaštiti maloletnih korisnika u digitalnom svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA