Vreme čitanja: oko 2 min.

Spotify, Epic i drugi optužuju Apple da stavlja profit ispred interesa kako developera, tako i korisnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanije otpužuju Apple za stavljanje profita ispred interesa kako developera, tako i korisnika aplikacija

  • 0
Apple, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Kompanija Apple se našla u centru novih kontroverzi nakon nedavnih promena u politici App Store-a. Promene, koje su usledile posle pravnog spora između ove kompanije i Epic Games, kao i sudske odluke koja je usledila, izazvale su oštre reakcije od strane kritičara, među kojima su Spotify i Epic Games. Oni Apple optužuju za stavljanje profita ispred interesa kako developera, tako i korisnika aplikacija.

Džin Moran, portparolka Spotify-ja, izrazila je snažno neodobravanje uvođenja 27-postotnog poreza na alternativne načine plaćanja od strane Apple-a. Ovaj potez je opisan kao "skandalozan", a Moran je pozvala Evropsku komisiju da spreči slične promene unutar Evropske unije. Izvori poput The Verge navode da je ovakav stav Spotify-ja deo šireg otpora promenama koje Apple uvodi.

Sa druge strane, Tim Svini, izvršni direktor kompanije Epic Games, pridružio se kritikama nazivajući Apple-ove postupke "antikompetitivnim". Svini tvrdi da politika App Store-a "potpuno podriva" sudsku odluku, gušeći tržišnu konkurenciju i ograničavajući programere u ponudi nižih cena unutar aplikacija.

Koalicija za Fer Play (CAF), grupa koju čine Spotify, Epic Games, Tile i druge kompanije, takođe je izrazila nezadovoljstvo. Rik VanMeter, izvršni direktor CAF-a, istakao je da Apple-ove promene ne doprinose ni većem izboru potrošača, ni nižim cenama, niti uvode konkurenciju u zatvoreni ekosistem Apple-a.

Ne treba zaboraviti da Apple nije nepoznat sa ovakvim izazovima. Na primer, 2022. godine, Apple je dozvolio developerima aplikacija za upoznavanje u Holandiji korišćenje alternativnih opcija plaćanja, ali uz isti porez od 27%, što je rezultiralo kaznom od 55 miliona dolara od strane holandskih regulatora.

Slično tome, Apple je primenio ovu politiku i u Južnoj Koreji, gde novi zakon zabranjuje kompanijama kao što su Apple i Google da forsiraju korišćenje njihovih procesora za plaćanje. Južnokorejske vlasti su izdale upozorenje obema kompanijama zbog mogućih kršenja ovih novih pravila.

Kako će Apple reagovati na ove kritike, te kako će se odraziti na njihovu reputaciju i poslovanje, ostaje da se vidi. Očigledno je da je kontroverza oko politike App Store-a daleko od rešene, a fokus na antikompetitivnim praksama i uticaju na izbor potrošača samo dodatno podstiče debatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA