Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog Facebook korisnika nadgleda hiljade kompanija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studija Consumer Reports razotkriva masovni nadzor korisnika Facebook-a od strane hiljada firmi

  • 0
Facebook Meta društvena mreža Foto: PixieMe / Shutterstock.com

Studija organizacije Consumer Reports, koja se bavila analizom podataka Facebook korisnika, došla je do alarmantnih otkrića. Ispostavilo se da je čak 186,892 kompanija slalo podatke o korisnicima Facebook-a na ovu društvenu mrežu. U proseku, svaki korisnik bio je praćen od strane 2,230 kompanija, a neki čak od preko 7,000 firmi.

Ovakav vid nadzora obuhvata i manje vidljive metode kao što je praćenje server-na-server, gde podaci sa servera jedne kompanije prelaze na servere Meta-e, kompanije koja stoji iza Facebook-a. Ovaj metod je teže uočiti u odnosu na standardno praćenje putem Meta piksela na veb sajtovima.

Studija je takođe ukazala na probleme sa alatima za transparentnost koje nudi Meta. Neki od problema uključuju nejasno identifikovanje firmi koje dele podatke i ignorisanje zahteva korisnika za isključivanje iz praćenja.

Među kompanijama koje dele podatke korisnika sa Facebook-om nisu samo nepoznate firme, već i veliki trgovinski lanci poput Home Depot-a, Macy's-a i Walmart-a, kao i kompanije za kreditno izveštavanje poput Experian-a i TransUnion's Neustar-a, a tu su i Amazon, Etsy i PayPal.

Ovakvi nalazi pokreću brojna pitanja o privatnosti i bezbednosti podataka korisnika na internetu, naglašavajući potrebu za strožijim zakonima i regulativama u oblasti digitalne privatnosti.

Izveštaj možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA