Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da X pojačava broj pregleda na videu MrBeasta jer Ilon Mask želi ovog Jutjubera na svojoj platformi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korisnici platforme X su izvestili da se MrBeastov video pojavljuje u njihovim fidovima više puta dnevno kao neoznačeni oglas

  • 0
MrBeast i Ilon Mask Foto-kolaž: Michael Tran / AFP / Profimedia, Shutterstock

MrBeast, planetarno popularan Jutjuber, započeo je zanimljiv eksperiment postavljanjem svog najnovijeg videa na platformu X, u vlasništvu Ilona Maska.

Ovaj potez nije samo privukao pažnju zbog MrBeastove popularnosti, već i zbog načina na koji platforma X upravlja prikazima i oglašavanjem.

Korisnici platforme X su izvestili da se MrBeastov video pojavljuje u njihovim fidovima više puta dnevno kao neoznačeni oglas. Ovo se razlikuje od standardne prakse na društvenim mrežama gde se plaćeni sadržaji jasno obeležavaju. Prikazivanje videa bez jasne oznake da je reč o oglasu može zavarati korisnike da misle da je sadržaj organski, što potencijalno vodi do većeg broja pregleda i interakcija.

Postavlja se pitanje: kako X pojačava preglede? Platforma koristi sofisticirani algoritam koji prilagođava sadržaj korisnicima na osnovu njihovih interesovanja. Kada je u pitanju neoznačeni oglas kao što je MrBeastov video, ova tehnika može dovesti do prekomernog prikazivanja sadržaja, stvarajući iluziju veće popularnosti. Odsustvo oznake "ad" ili "promovisano" dodatno doprinosi ovoj zabludi.

Pored toga, korisnici X-a mogu identifikovati neorgansku prirodu ovih postova zbog nedostatka datuma objavljivanja, koji je prisutan kod standardnih postova, ali ne i kod oglasa. Takođe, prethodne verzije aplikacije X su ipak prikazivale oznaku "promovisano" na ovakvim postovima, što ukazuje na promenu strategije platforme.

Ova praksa je izazvala zabrinutost i kritike, posebno nakon što je organizacija "Check My Ads" podnela pritužbu FTC-u zbog nedostatka transparentnosti. Zaposleni u X-u su, međutim, izjavili da pošto se pre MrBeastovog videa prikazuje video oglas sa oznakom, to se smatra dovoljnim obelodanjivanjem, iako se ovakvo objašnjenje čini nedovoljnim i zavaravajućim.

Ilon Mask, poznat po svojoj strategiji "bustovanja" video sadržaja na X-u, posvetio je posebnu pažnju MrBeastu, verovatno u nadi da će privući veliki broj njegovih fanova na platformu. Strategija uključivanja MrBeasta u ekosistem X-a može se videti kao pokušaj Maska da diversifikuje sadržaj i privuče širu publiku.

MrBeastov eksperiment na X-u baca svetlo na složene i potencijalno problematične prakse u digitalnom oglašavanju. Transparentnost i etika u prikazivanju oglasa su ključni za očuvanje poverenja korisnika, a ovaj slučaj naglašava važnost jasnih i nedvosmislenih pravila u online svetu. Budući razvoj događaja će pokazati kako će se X pozicionirati u odnosu na ove izazove i kako će MrBeastov eksperiment uticati na dinamiku digitalne ekonomije i oglašavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA