Vreme čitanja: oko 2 min.

iPhone aplikacije tajno prikupljaju podatke kada vam pošalju obaveštenja, otkrili su istraživači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Facebook, LinkedIn, TikTok i druge popularne aplikacije koriste notifikacije za prikupljanje korisničkih podataka, tvrde istraživači

  • 0
Notifikacije Foto: Vasin Lee / Shutterstock.com

Istraživanje kompanije za razvoj aplikacija Mysk Inc. otkrilo je da iPhone aplikacije, uključujući Facebook, LinkedIn, TikTok i X, koriste obaveštenja da prikupljaju korisničke podatke, zaobilazeći Apple-ova pravila o privatnosti. Korisnici često zatvaraju aplikacije kako bi sprečili prikupljanje podataka u pozadini, ali se čini da obaveštenja predstavljaju alternativni put za to.

Tomi Misk i Talal Haj Bakri, koji su sproveli ova testiranja, izjavili su da su iznenađeni činjenicom da se ova praksa široko koristi. "Ko bi rekao da jedna tako nevina radnja kao što je odbacivanje obaveštenja može pokrenuti slanje velike količine jedinstvenih informacija o uređaju na udaljene servere? Zabrinjavajuće je kad pomislite da programeri to mogu raditi po zahtevu."

Iako predstavnici Meta i LinkedIn-a tvrde da se ovi podaci ne koriste u neprimerene svrhe, poput oglašavanja, izveštaj Mysk-a ukazuje na suprotno. Apple, TikTok i X/Twitter nisu odmah odgovorili na pitanja, piše Gizmodo.

Ova metoda prikupljanja podataka može se smatrati "otiskivanjem prsta", tehnikom koja omogućava identifikaciju korisnika na osnovu raznih detalja o uređaju. Ova tehnika zaobilazi zaštitu privatnosti i omogućava praćenje ljudi te slanje ciljanih oglasa, što je Apple izričito zabranio.

Na primer, kada korisnik interaguje s obaveštenjem od Facebook-a, aplikacija prikuplja IP adrese, vreme od poslednjeg restartovanja telefona, količinu slobodnog prostora u memoriji telefona i druge detalje. LinkedIn koristi obaveštenja za prikupljanje informacija kao što su vremenska zona korisnika, osvetljenost ekrana i mobilni operater.

Iako ovi podaci možda nisu izuzetno osetljivi kao podaci o lokaciji, oni su vredni za oglašavanje i druge svrhe. Apple obezbeđuje poseban identifikacioni broj za oglašavanje koji olakšava prikupljanje podataka i ciljane oglase, ali postavke poput "Zahtevaj od aplikacije da ne prati" na iPhone-u blokiraju taj identifikator za oglašavanje.

Apple obezbeđuje poseban softver koji pomaže aplikacijama da šalju obaveštenja. Za neka obaveštenja aplikacija možda treba da reprodukuje zvuk ili preuzme tekst, slike ili druge informacije. Ako je aplikacija zatvorena, operativni sistem iPhone-a dozvoljava aplikaciji da se privremeno probudi kako bi kontaktirala servere kompanije, poslala obaveštenje i obavila bilo koji drugi neophodan posao. Mysk je primetio da se prikupljanje podataka događa tokom ovog kratkog vremenskog prozora.

Nadolazeće promene u pravilima operativnog sistema iPhone-a koje stupaju na snagu na proleće 2024. godine zahtevaće od programera aplikacija da objasne zašto i kako koriste određene "API-je", što su u suštini "komadi" softvera koje aplikacije koriste za komunikaciju jedna s drugom i sa operativnim sistemom iPhone-a.

Teoretski, to bi moglo da prisili kompanije da otkriju zašto vas prate, ali ostaje nejasno kako će Apple to sprovesti u delo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA