≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekordna zaplena u Nemačkoj: Policija oduzela bitkoine vredne skoro 2 milijarde evra

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zanimljivo je da je zaplena izvršena nakon što su "optuženi dobrovoljno preneli" bitkoine na zvanični novčanik Savezne kriminalističke policije (BKA), dodajući novi sloj misterije oko celog slučaja

  • 0
bitkoin Foto: Shutterstock

Nemačka policija objavila je u utorak da je izvršila zaplenu bitkoina vrednih gotovo 2 milijarde evra u istočnoj državi Saksoniji, što bi mogao da bude najveći ovakav slučaj zaplene kriptovalute u zemlji do sada.

Prema izveštajima tamošnjih vlasti, zaplenjeno je 50.000 bitkoina tokom istrage koja je još uvek u toku, a optužbe protiv osumnjičenih još nisu podignute, piše DW.

Istraga je usmerena na dvojicu muškaraca, starosti 40 i 37 godina, za koje se sumnja da su upravljali sajtom za pirateriju sve do kraja 2013. godine. Vlasti navode da su osumnjičeni kupovali bitkoine novcem zarađenim od ovog portala, a sada su pod istragom zbog sumnje za neovlašćeno komercijalno kršenje autorskih prava i naknadno pranje novca.

Zanimljivo je da je zaplena izvršena nakon što su "optuženi dobrovoljno preneli" bitkoine na zvanični novčanik Savezne kriminalističke policije (BKA), dodajući novi sloj misterije oko celog slučaja. Iako BKA nije pružila dodatne detalje o transferu, izveštaji nemačke novinske agencije dpa sugerišu da još nisu donete odluke o konverziji bitkoina u gotovinu.

Nemačka policija naglasila je da više informacija neće biti dostupno dok istraga ne bude završena. Ovaj slučaj ne samo što podiže svest o sajber kriminalu i pirateriji već i ističe rastuću ulogu kriptovaluta u nelegalnim aktivnostima, kao i izazove sa kojima se vlasti suočavaju u njihovom praćenju i zapleni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA