Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveći stručnjaci otkrivaju kako tehnologija oblikuje sutrašnjicu: Telegraf.rs na AI Day 2024 u Tel Avivu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf.rs je bio deo ovog važnog momenta, prateći prezentacije i diskusije koje su oblikovale razgovore o veštačkoj inteligenciji na globalnom nivou

  • 0
AI Day 2024 Foto: Nikola Momčilović

Univerzitet u Tel Avivu je bio domaćin AI Day 2024, prestižnog događaja koji je okupio vodeće stručnjake iz sveta veštačke inteligencije. Ovaj događaj je predstavio najnovija dostignuća, izazove i perspektive budućnosti AI tehnologija, nudeći uvid u kako ova revolucionarna polja mogu uticati na različite aspekte naših života.

Telegraf.rs je bio deo ovog važnog momenta, prateći prezentacije i diskusije koje su oblikovale razgovore o veštačkoj inteligenciji na globalnom nivou.

Dobro poznata imena u tehnološkim krugovima

General-major u penziji i profesor Isaak Ben-Israel, je među prvima otvorio događaj, ne samo kao govornik već i kao simbol multidisciplinarne saradnje. Njegovo ime, već dobro poznato u krugovima tehnoloških inovatora, ovom prilikom je bilo most između akademskog sveta i realnih aplikacija veštačke inteligencije.

Isaak Ben-Israel je takođe jedan od osnivača Nacionalnog programa za sajber bezbednost u Izraelu, igrajući ključnu ulogu u razvoju strategija i politika koje su postavile temelje za Izrael kao vodeću naciju u oblasti sajber bezbednosti​​.

Njegova vizija AI Day-ja kao platforme za razmenu ideja potvrdila je ulogu Izraela kao jednog od pionira u oblasti veštačke inteligencije.

AI Day 2024 Foto: Nikola Momčilović

Među brojnim istaknutim ličnostima, profesor Meir Feder, sa svojom dubokom analizom teorijskih dostignuća i njihove primene, i doktor Ziv Katzir, koji je razotkrio ambicije Izraela za integraciju AI u svakodnevni život, naglasili su važnost pouzdane i transparentne veštačke inteligencije. Ovo je posebno odjeknulo u predavanju BG Yael Grosman, koja je razmatrala kako AI transformiše vojne strategije, uvodeći novu eru u odbrambene operacije.

AI Day 2024 Foto: Nikola Momčilović

Doktor Katzir je posebno istakao činjenicu da je Izrael konzistentno rangiran među prvih deset zemalja sveta po pitanju veštačke inteligencije, zauzimajući zavidno sedmo mesto na svetskoj listi i impresivno drugo mesto kada se gleda po glavi stanovnika, prema najnovijem izdanju Globalnog AI indeksa.

AI Day 2024 Foto: Nikola Momčilović

Ova činjenica odražava snažnu predanost zemlje komercijalnom razvoju, istraživanju i privlačenju talentovanih stručnjaka u sektor veštačke inteligencije, što Izrael stavlja ispred mnogih razvijenih zemalja poput Nemačke i Švajcarske. Takav napredak je rezultat sistematskih ulaganja u visokotehnološki razvoj i obrazovanje, i podršku same države.

Deepfake i lažne vesti sve veći problem

Ipak, konferencija nije bila samo o tehničkim inovacijama. Diskusije o deepfake tehnologijama i borbi protiv lažnih vesti, u kontekstu dugogodišnje borbe Izraela za istinu u informacionom ratu, istakle su složenost izazova sa kojima se društvo suočava u digitalnom dobu.

AI Day 2024 bio je i prilika da se osvetli uloga Izraela u globalnoj tehnološkoj zajednici, od njenih ranih dana do današnjeg statusa "Nacije startapa". Tel Aviv, ovim događajem, nije samo potvrdio svoju poziciju epicentra inovacija, već je i naglasio značaj stalne podrške vlade u razvoju preduzetničkog duha.

Događaj je bio i platforma za istraživanje budućnosti veštačke inteligencije, kroz dijalog o etičkim dilemama, društvenom uticaju i potrebi za međunarodnom saradnjom u standardizaciji. Razmena znanja i iskustava između stručnjaka, istraživača, preduzetnika i studenata, podstakla je razvoj novih tehnoloških rešenja koja obećavaju oblikovanje budućnosti.

AI Day 2024, održan u izazovnom vremenu kada je rat u Gazi u mislima praktično svakog stanovnika regiona, bio je podsetnik na snagu tehnologije da spaja ljude, ideje i rešenja preko granica i prepreka. Ovaj događaj nije samo osvetlio trenutne trendove i izazove u veštačkoj inteligenciji, već je i poslao snažnu poruku o neophodnosti kontinuiranog obrazovanja, adaptacije i saradnje u razvoju tehnologija koje mogu transformisati naše društvo na bolje.

Telegraf.rs je iskoristio AI Day 2024 u Tel Avivu ne samo za praćenje predavanja već i za razgovore sa vodećim stručnjacima u oblasti AI. U narednim danima, čitaoci će imati priliku da kroz seriju ekskluzivnih intervjua dobiju uvid u ključne teme i izazove u veštačkoj inteligenciji. Ovi razgovori obećavaju da prošire razumevanje AI tehnologija i njenog uticaja na društvo, čineći informacije pristupačnim i razumljivim.

Prisustvo portala Telegraf.rs na ovom značajnom događaju nije samo prilika da se najnovija dostignuća u veštačkoj inteligenciji približe čitaocima u Srbiji, već i svedočanstvo o globalnom duhu inovacija koji prelazi sve granice.

AI Day 2024 je bio više od konferencije; bio je trenutak kada je tehnologija ponudila viziju sveta u kojem su napredak i humanost nerazdvojni, a Izrael se ponovo potvrdio kao ključna tačka na mapi svetskih tehnoloških inovacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA