Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže era pametnih uređaja: Evo kada se očekuje da će AI telefoni i računari biti na vrhuncu popularnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je broj AI uređaja trenutno relativno ograničen, Gartner predviđa da će oni činiti 22% svih isporuka PC računara i 22% isporuka osnovnih i premijum pametnih telefona do kraja godine

  • 0
AI uređaji Foto: Shutterstock.com

Predviđa se da će tržišta AI računara i pametnih telefona doživeti pravu eksploziju popularnosti u 2024. i 2025. godini. Istraživačka kompanija Gartner predviđa da će proizvođači pametnih telefona isporučiti oko 240 miliona pametnih telefona sa generativnim AI tehnologijama u 2024. godini, dok se za AI računare očekuje isporuka od 54,5 miliona jedinica.

"Brzo usvajanje mogućnosti GenAI direktno na uređajima i AI procesora postaće standardni zahtev za tehnološke proizvođače," izjavio je Randžit Atval, viši direktor analize u Gartneru. Ova sveprisutnost postavlja izazove za proizvođače u diferencijaciji od konkurencije, čineći teže kreiranje jedinstvenih prodajnih tačaka i povećanje prihoda.

Šta su AI računari i pametni telefoni?

AI računari su laptopovi i desktop računari opremljeni procesorskim jedinicama (NPUs) specijalizovanim za AI zadatke, kao što su generativne AI aplikacije. Kompanije kao što su Intel, AMD i Qualcomm nude ili planiraju ponudu čipova sa ugrađenim NPU-ima namenjenim za najnovije modele računara na tržištu. U slučaju Intela, to uključuje sisteme sa linijom čipova Core Ultra, koji se trenutno nalaze samo u premijum laptopovima čija cena počinje od 900 dolara.

S druge strane, AI pametni telefoni su oni koji poseduju procesore i neuronske "motore" dovoljno snažne da pokreću AI zadatke direktno na uređaju. Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro, kao i Samsungova linija S24 pametnih telefona, neki su od prvih koji su dobili etiketu AI pametnih telefona.

Iako je broj AI uređaja trenutno relativno ograničen, Gartner predviđa da će oni činiti 22% svih isporuka PC računara i 22% isporuka osnovnih i premijum pametnih telefona do kraja godine. To je porast sa 1% isporuka pametnih telefona i 10% isporuka PC računara u 2023. godini.

Ključni prodajni argument ovih uređaja, za sada, jeste njihova sposobnost izvođenja nekih generativnih AI zadataka lokalno, bez potrebe za korišćenjem cloud servisa. To pruža određene prednosti u pogledu sigurnosti i privatnosti, jer se podaci zadržavaju na uređaju umesto da se šalju na cloud.

Međutim, potreba za razvojem "killer aplikacija" koje bi iskoristile mogućnosti generativnog AI-ja na uređajima ostaje ključna za privlačenje potrošača ka AI računarima.

Iako je revolucija AI računara i pametnih telefona još uvek u ranim fazama, očekuje se da će tehnološki napredak transformisati ove uređaje u intuitivne pratioce sposobne za razumevanje i odgovaranje na ljudski jezik i vizuelne signale. Ova evolucija obećava podizanje ukupnog korisničkog iskustva na nove visine, čineći AI računare i pametne telefone neizbežnim izborom u budućnosti tehnološke potrošnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA