≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT je "poludeo" i niko ne zna zašto: Pisao je potpune besmislice i zabrinuo korisnike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj incident je istakao diskusiju o radu AI modela i potrebi da ova tehnologija bude transparentnija

  • 0

ChatGPT, poznati četbot kompanije OpenAI, nedavno je imao niz neočekivanih problema, izazivajući zabrinutost i konfuziju među korisnicima. Ovaj incident je pokrenuo talas rasprava i spekulacija u tehnološkoj zajednici, dok je kompanija brzo reagovala kako bi rešila ovu situaciju.

Korisnici su se susreli sa nizom neobičnih odgovora prilikom interakcije sa ChatGPT-om, uključujući odgovore koji su mešavina engleskog i španskog jezika, kao i potpuno besmislen tekst koji je teško povezati sa originalnim upitima.

Jedan od korisnika podelio je na društvenoj mreži X primer odgovora koji je sadržao nejasne fraze i čini se kao da je izgubio ChatGPT svaku vezu sa postavljenim pitanjem.

Situacija postaje još neobičnija kada je ChatGPT počeo da iznosi besmislice poput: "Da li bi vas obradovalo da clicklies pretvorimo u grožđe-pretvarač-zuba preko uma-okean želea?" Nakon toga, AI je nastavio da ponavlja frazu "Happy listening!" neograničen broj puta, bez vidljivog razloga ili konteksta.

Drugi korisnik je podelio svoje iskustvo na Redditu, gde je ChatGPT "potpuno halucinirao", kako je opisao, nešto što se nije dogodilo od "ranih dana GPT-3". Ovo je posebno zabrinulo zajednicu jer ukazuje na potencijalne nedostatke u stabilnosti i pouzdanosti najnovije verzije AI modela kompanije OpenAI.

Incident je izazvao niz spekulacija o mogućim uzrocima, uključujući teorije o hakovanju, hardverskim problemima, ili nekoj "korupciji", što su ključni elementi u radu AI modela koji omogućavaju predviđanje odgovora.

OpenAI je brzo reagovao na ove izveštaje, prvo objavivši da istražuju izveštaje o neočekivanim odgovorima ChatGPT-ja, da bi kasnije objavili da je problem identifikovan i da se nadgleda. U sredu popodne, kompanija je obavestila javnost da su svi sistemi ponovo funkcionalni i da rade normalno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA