Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta i Microsoft se protive novim App Store pravilima: Pozvali EU na akciju, ovo traže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj potez Apple-a je od strane kritičara okarakterisan kao "zlonamerna usklađenost" sa zakonom, s obzirom na to da tehnički ispunjava zahteve, ali istovremeno ograničava konkurenciju i izbor za developere

  • 0
Apple App Store Foto: Antlii / Shutterstock.com

Apple se suočava sa kritikama kako kompanija, tako i developera zbog svojih novih uslova za App Store, koje su ove kompanije okarakterisale kao ograničavajuće i suprotne duhu Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije. U centru kontroverze su promene koje Apple uvodi sa ažuriranjem na iOS 17.4, omogućavajući developerima da svoje aplikacije prodaju izvan zvanične App Store prodavnice, ali pod uslovima koji su izazvali zabrinutost.

Naime, iako Apple sada dozvoljava prodaju aplikacija van svoje platforme, kompanija je postavila pravila koja developerima ostavljaju malo prostora za manevar. Na primer, iako se omogućava prodaja izvan App Store-a, Apple će i dalje uzimati proviziju od 27% na te prodaje, što je samo malo niže od standardne provizije od 30% unutar App Store-a. Pored toga, alternativni uslovi koje Apple nudi developerima u Evropi uključuju naknadu od 0,50 evra po instalaciji godišnje, što bi moglo biti neodrživo za mnoge aplikacije, naročito one koje su besplatne.

Kritičari, uključujući vodeće figure iz Meta i Microsofta, tvrde da ovakvi uslovi predstavljaju "zlonamernu usklađenost" sa Zakonom o digitalnim tržištima, odnosno da Apple tehnički ispunjava zahteve zakona, ali na način koji izbegava njegovu suštinsku nameru - promovisanje konkurencije i davanje većeg izbora korisnicima i developerima.

Meta i Microsoft su, zbog ovih razloga, pozvali regulatorna tela Evropske unije da intervenišu i odbace Apple-ove nove uslove, smatrajući da novi uslovi zapravo mogu da spreče značajniji razvoj tržišne konkurencije. Ovi apeli dolaze u trenutku kada je EU već izrazila spremnost da "preduzme oštre mere" ako proceni da Apple-ovi potezi nisu prihvatljivi.

Ovaj slučaj stavlja dodatni pritisak na Apple u vremenu kada se kompanija već suočava sa brojnim regulatornim izazovima širom sveta, a posebno u Evropskoj uniji, koja nastoji da osigura pravedniju konkurenciju na digitalnim tržištima. Očekuje se da će dalji razvoj događaja oko ovog pitanja imati značajne posledice ne samo za Apple, već i za celokupnu tehnološku industriju, kao i za pravce regulative digitalnih tržišta u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA