Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kojoj kompaniji će Reddit prodavati sadržaj za obuku AI modela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reddit će od Google-a dobijati 60 miliona dolara godišnje za sadržaj koji korisnici generišu na ovom forumu

  • 0
Reddit aplikacija Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Portal Telegraf.rs je nedavno pisao o tajanstvenom ugovoru između Reddita i "neimenovane velike AI kompanije" o licenciranju korisnički generisanih sadržaja za obuku veštačke inteligencije, a sada je otkriveno da je u pitanju Google.

Reddit je objavio da će ova saradnja omogućiti Google-u efikasniji i strukturiraniji pristup ogromnoj količini sadržaja na Redditu, što će doprineti poboljšanju treniranja modela veštačke inteligencije. Google će imati pristup Reddit-ovom Data API-ju, što znači da će u realnom vremenu imati pristup sadržaju sa platforme, a takođe će moći na nove načine da prikazuju sadržaj sa Reddita u svojim proizvodima.

Reddit će od Google-a dobijati 60 miliona dolara godišnje za sadržaj koji korisnici generišu na ovom forumu.

Ovo partnerstvo nije samo jednosmerna ulica; Reddit će dobiti pristup Google-ovom Vertex AI, servisu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji koji kompanijama pomaže da poboljšaju svoje rezultate pretrage. Reddit naglašava da ovaj dogovor ne utiče na postojeće uslove njihovog Data API-ja, koji onemogućava pristup podacima za komercijalne svrhe bez odobrenja.

Zanimljivo je da Google i Reddit nisu uvek bili na istoj talasnoj dužini, posebno kad je reč o korišćenju podataka Reddita za obuku AI modela, što je Reddit u jednom trenutku čak doveo do pretnje blokade Google-u za pristup njegovom sajtu.

Osim toga, očekuje se da će Reddit uskoro objaviti svoju inicijalnu javnu ponudu (IPO), te se spekuliše da je ovaj potez deo napora da se poveća njegova tržišna vrednost, koja je 2021. godine procenjena na više od 10 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA