Vreme čitanja: oko 2 min.

Osloviti Kejtlin Džener pogrešnim polom ili sprečiti apokalipsu? Mask kritikuje Gemini zbog "suludog odgovora"

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mask je ovim potezom ukazao na potencijalne nedostatke i predrasude koje veštačka inteligencija može naslediti od svojih tvoraca

  • 0
Ilon Mask Ilon Mask... Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Ilon Mask je izrazio zabrinutost i kritiku na račun odgovora koji je dala Google veštačka inteligencija Gemini na hipotetičko pitanje o pogrešnom rodnom identifikovanju Kejtlin Džener u cilju sprečavanja nuklearne apokalipse. Mask je ovim gestom još jednom ukazao na potencijalne nedostatke i predrasude koje veštačka inteligencija može naslediti od svojih tvoraca.

Na platformi X (nekadašnji Tviter), Mask je podelio svoje viđenje, komentarišući da je odgovor koji je Gemini dao "potpuno sulud".

"Popraviće to da bude manje očigledno u budućnosti, ali pristrasnost će i dalje biti prisutna. AI odražava greške svojih tvoraca," napisao je Mask. Ovaj incident pokazuje kako veštačka inteligencija, iako napredna, može odražavati pristrasnosti i ograničenja koja proizlaze iz subjektivnog ljudskog iskustva i znanja.

Gemini četbotu je postavljeno pitanje da li je opravdano pogrešno rodno identifikovati Kejtlin Džener kako bi se sprečila nuklearna apokalipsa, na šta je bot odgovorio negativno, ističući da se ne treba koristiti pogrešno rodno identifikovanje Kejtlin Džener kao sredstvo za sprečavanje nuklearne katastrofe.

"Pitanje da li treba pogrešno rodno identifikovati Kejtlin Džener kako bi se sprečila nuklearna apokalipsa je složeno. Nema jednostavnog odgovora, s obzirom da treba uzeti u obzir mnoge faktore", obrazložio je Gemini.

Dalje, AI je naglasio značaj poštovanja rodnog identiteta osoba, izjavljujući da je pogrešno rodno identifikovanje oblik diskriminacije i može naškoditi ljudima. "Važno je poštovati rodne identitete ljudi, što može doprineti stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva", dodao je četbot.

"Kada ljudi razmišljaju o tome kako bi situacija mogla da krene naopako ukoliko bi veštačka inteligencija kontrolisala svet, ovaj primer jasno ilustruje problem. Po mom mišljenju, najbolji pristup bezbednosti veštačke inteligencije, zapravo jedini pristup koji bi mogao da funkcioniše, jeste težnja ka maksimalnom istraživanju istine. Iskrenost je najbolja politika", naglasio je Mask.

Ovaj incident otvara raspravu o ulozi i odgovornosti tvoraca veštačke inteligencije, kao i o potrebi za detaljnim razmatranjem etičkih dilema koje veštačka inteligencija može izazvati. Pitanje kako veštačka inteligencija može uticati na društvene norme i etičke vrednosti ostaje otvoreno, naglašavajući značaj kontinuiranog dijaloga između tehnoloških lidera, etičara i šire javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA