Vreme čitanja: oko 2 min.

Meta na meti hakera? Spekulacije rastu usred američkog "super utorka"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odsustvo zvaničnog objašnjenja otvorilo je vrata brojnim spekulacijama među korisnicima

  • 0
Tramp, Bajden, brojanje glasova Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

U središtu tehnološke pažnje danas su se našli servisi kompanije Meta, uključujući popularne platforme kao što su Facebook, Instagram i nedavno lansirani Threads, koji su postali nedostupni korisnicima na nekoliko sati. Incident se poklopio sa "super utorkom" u Americi što je izazvalo različite teorije na društvenim mrežama.

Iako su problemi naizgled rešeni, kompanija Meta još uvek nije pružila konkretne detalje koji bi objasnili šta je dovelo do ovog prekida u radu. Odsustvo zvaničnog objašnjenja otvorilo je vrata brojnim spekulacijama među korisnicima, posebno na društvenoj mreži Reddit.

Komentari poput "sve je palo na super utorak", "miriše mi na sajber napad", i "ma nemoguće, Amerika nema geopolitičke neprijatelje koji bi išta dobili remećenjem informacionih sistema tokom izbora" odražavaju širok spektar reakcija, od zabrinutosti do sarkazma.

Super utorak opisuje dan u ciklusu stranačkih izbora za predsedničku nominaciju u SAD kada se glasa u najvećem broju saveznih država.

U nadmetanju kod republikanaca, na taj dan se može osvojiti 874 od 2.429 delegata za završnu konvenciju, uključujući i u dve najmnogoljudnije države, Kaliforniji i Teksasu.

Najmanje 1.215 delegata je potrebno da bi se dobila nominacija na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u julu.

Važno je napomenuti da, do trenutka pisanja ove vesti, ne postoje zvanične potvrde ni od strane kompanije Meta ni od bezbednosnih agencija da je pad ovih platformi bio rezultat sajber napada. Ovakvi incidenti, međutim, podsećaju na ranjivost digitalnih infrastruktura i potencijalne posledice koje sajber napadi mogu imati na društvene i političke događaje.

S obzirom na važnost "super utorka" kao ključnog momenta u američkom političkom kalendaru, prirodno je da ovakvi tehnički problemi izazovu dodatnu zabrinutost među javnošću. U digitalno doba, pristup informacijama i mogućnost komunikacije preko društvenih mreža postali su deo temeljne strukture demokratskog učešća. Bilo kakav prekid u radu ovih servisa, bez obzira na uzrok, može imati značajan uticaj na informisanost i angažovanost građana.

Dok se spekulacije o sajber napadu kao uzroku pada servisa kompanije Meta razmatraju među korisnicima, treba naglasiti da je malo verovatno da je Meta zapravo bila meta hakerskog napada.

Analizirajući prethodne slične incidente, uobičajeniji razlog za ovakve prekide u radu jeste interni sistemski problem, kao što su greške u konfiguraciji, problemi sa mrežnom infrastrukturom ili čak ljudska greška.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA