Vreme čitanja: oko 1 min.

Android 15 bi mogao da unapredi način na koji komuniciramo: U planu je slanje poruka preko satelita?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova inovacija bi korisnicima omogućila slanje tekstualnih poruka i osnovnu komunikaciju čak i kada se nalaze u područjima koja su inače van domašaja uobičajenih mobilnih mreža

  • 1
Samsung A51, testatura Foto: Lukmanazis / Shutterstock.com

U nedavno objavljenoj beta verziji Androida 14, pojavila se mogućnost za alternativnu uslugu slanja poruka preko satelita, što nagoveštava da bi ova opcija mogla biti uvedena i u Android 15. Stranica nazvana "Satellite Messaging" privukla je pažnju, iako link za više informacija vodi do stranice T-Mobile-a koja ne postoji.

Postoje pretpostavke da bi T-Mobile mogao da bude glavni partner Google-a za uslugu satelitskog slanja tekstualnih poruka, omogućavajući korisnicima da ostanu u kontaktu s prijateljima i porodicom, te pristupe hitnim službama u slučaju potrebe.

T-Mobile je još 2022. godine započeo saradnju sa SpaceX-om s ciljem eliminacije područja bez pokrivenosti signalom, a očekuje se da bi njihov zajednički projekat mogao biti lansiran već 2024. godine. Ova inovacija bi korisnicima omogućila slanje tekstualnih poruka i osnovnu komunikaciju čak i kada se nalaze u područjima koja su inače van domašaja uobičajenih mobilnih mreža, kao što su udaljene ili ruralne lokacije.

Još uvek nisu objavljeni svi tehnički detalji o tome kako će ova tehnologija precizno raditi, ali je jasno da Google i T-Mobile intenzivno rade na razvoju pouzdane opcije za komunikaciju za slučajeve kada je to najviše potrebno. Uvođenjem satelitskog mesindžinga u Android 15 moglo bi se značajno promeniti kako korisnici međusobno komuniciraju, nudeći im dodatnu sigurnost i dostupnost.

Dok se čekaju zvanične informacije od strane kompanija Google i T-Mobile, tehnološka zajednica sa velikim iščekivanjem prati razvoj ove potencijalne inovacije. Ova funkcionalnost bi mogla predstavljati veliki napredak u nastojanju da se obezbedi globalna povezanost, eliminisanje "mrtvih zona" i omogućavanje komunikacije u najizolovanijim delovima planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    12. mart 2024 | 01:01

    Vec imam tu opciju na ulefon armor 23 ultra telefonu plaćam oko 10e mesečno pretplatu. To postoji već dugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA