≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana konferencija Dan internet domena Srbije: Veštačka inteligencija u centru pažnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konferencija je kroz seriju predavanja, panel diskusija i studija slučaja, pružila jedinstven uvid u potencijal i izazove koje donosi digitalna era

  • 0
Dan internet domena Srbije Foto: Nikola Momčilović

Tradicionalna konferencija Dan internet domena Srbije (DIDS) održana danas u beogradskom Domu omladine postavila je novi standard u razumevanju i primeni veštačke inteligencije u savremenom društvu.

Organizovana od strane Fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) konferencija je kroz seriju predavanja, panel diskusija i studija slučaja, pružila jedinstven uvid u potencijal i izazove koje donosi digitalna era sa ključnim fokusom na sajber-uznemiravanje, deepfake tehnologiju, digitalnu bezbednost i važnost ćirilice na internetu.

Konferencija je započela iznenađenjem koje je odmah postavilo ton celodnevnom događaju – keynote prezentacijom "dr Emili Roberts", koja je izazvala veliko interesovanje među prisutnima. Međutim, ubrzo je otkriveno da dr Roberts nije stvarna osoba, već digitalni entitet stvoren pomoću  veštačke inteligencije. Ovaj potez organizatora naglasio je koliko daleko tehnologija AI može da ide, te postavio temeljne teme konferencije o etici, privnosti i budućnosti tehnologije.

Dan internet domena Srbije Foto: Nikola Momčilović

Portal Telegraf.rs je razgovarao sa Slobodanom Markovićem, savetnikom za veštačku inteligenciju pri UNDP, koji je istakao da je promena koju je veštačka inteligencija donela veoma značajna. 

"Neki bi rekli da je promena revolucionarna, ali vrlo je teško odrediti dubinu uticaja ove tehnologije jer postoji jako mnogo ljudskih delatnosti, i ove tehnologije će različitim brzinama da ulaze u različite delatnosti i vršiće promene koje su manje ili više tektonske", rekao je Marković.

U kontekstu bezbednosnih izazova, Marković je naglasio rastuće rizike povezane sa tehnologijama kao što su deepfake, ukazujući na njihovu sve veću dostupnost i kvalitet:

"Ova tehnologija je postala dostupnija širem krugu ljudi i postala je mnogo kvalitetnija. Tačnije, deepfake-ovi su postali mnogo jednostavniji da se naprave i teže ih je uočiti". Ova pojava, po njegovim rečima, stvara "mnogo veći potencijal za lažiranje identiteta", što može imati ozbiljne posledice, posebno kada su u pitanju osobe na pozicijama moći.

Dan internet domena Srbije Foto: Nikola Momčilović

Govoreći o ulozi medija u novoj tehnološkoj eri, Marković je istakao: "Mislim da s tim u vezi je neophodno da neki mehanismi koji smo imali pre, kao što su, naprimer, novinari i novinarske redakcije da nastave da rade svoj posao. Kada se desi nešto skandalozno, prvi instinkt novinara treba da bude da pozove tu osobu da proveri da li je to tačno".

Osvrćući se na značaj konferencije, Marković je podvukao važnost zajedničkog delovanja i razmene znanja unutar zajednice kao ključnog faktora u suočavanju sa izazovima novih tehnologija, čime je RNIDS, organizator događaja, naglasio svoju ulogu u okupljanju stručnjaka i zainteresovanih strana radi boljeg razumevanja i navigacije kroz ove promene.

DIDS 2024 nije samo bio platforma za diskusiju o trenutnom stanju digitalne tehnologije, već je poslužio i kao katalizator za razmišljanje o budućim koracima koje društvo treba da preduzme kako bi se adaptiralo na brze promene koje donosi nova tehnologija.

Prisutni su napustili konferenciju sa osveženim pogledom na tehnologiju, bolje razumevanje potencijala veštačke inteligencije i sa snažnim osećajem zajedništva u kreiranju bolje budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA