Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika sudska odluka: Kreg Rajt nije tvorac bitkoina, identitet Satoshi Nakamota i dalje misterija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudija Džejms Melor izjavio je da dokazi nedvosmisleno pokazuju da Rajt nije autor osnovnog dokumenta o bitkoinu iz 2008. godine, niti osoba koja je koristila pseudonim Satoshi Nakamoto u periodu od 2008. do 2011. godine

  • 0
Craig Wright Foto: Mark Thomas / Alamy / Alamy / Profimedia

U velikom sudskom procesu koji je privukao pažnju svetske javnosti, Visoki sud u Londonu doneo je presudu kojom se odbacuje tvrdnja australijskog kompjuterskog naučnika Krejga Rajta da je on stvarni izumitelj bitkoina, poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Sudija Džejms Melor izjavio je da dokazi nedvosmisleno pokazuju da Rajt nije autor osnovnog dokumenta o bitkoinu iz 2008. godine, niti osoba koja je koristila pseudonim Satoshi Nakamoto u periodu od 2008. do 2011. godine.

Organizacija COPA (Crypto Open Patent Alliance), koja uključuje članove kao što je firma za plaćanje osnivača Twittera Džeka Dorsija, Block (SQ), pokrenula je ovaj slučaj protiv Rajta u nameri da zaustavi njegove tužbe protiv developera bitkoina. COPA je tražila od suda da potvrdi kako Rajt nije Satoshi Nakamoto, čime bi se okončale pravne akcije koje je Rajt vodio na osnovu svoje tvrdnje.

Portparol COPA-e izjavio je da je presuda pobeda za developere, celu zajednicu otvorenog koda i istinu, ističući kako je Rajt sa svojim finansijerima više od osam godina širio laži o svojoj ulozi u kreiranju bitkoina, koristeći to kao sredstvo za zastrašivanje i maltretiranje članova bitkoin zajednice.

Sa druge strane, portparol Krejga Rajta izjavio je da on trenutno nije spreman da daje izjave. Tokom suđenja, COPA je optužila Rajta za falsifikovanje dokumenata kako bi potkrepio svoje tvrdnje, uključujući i navodno korišćenje ChatGPT-a za stvaranje falsifikata. Advokat COPA-e, Džonatan Hauf, nazvao je Rajtovu tvrdnju "bezobraznom laži, podržanom falsifikovanjem na industrijskom nivou", piše CNN.

COPA-ini advokati zatražili su od sudije Melora da razmotri upućivanje slučaja Britanskoj krunskoj službi za procesuiranje zbog mogućih prekršaja lažnog svedočenja i ometanja pravde, mada sudija Melor nije dao naznake da će postupiti po tom zahtevu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA