Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia najavila svoj najmoćniji AI čip do sada: "Potrebni su nam veći GPU-ovi"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia teži da učvrsti svoju poziciju kao glavni dobavljač za kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom

  • 0
Jensen Huang Jensen Huang / Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Nvidia je najavila lansiranje nove generacije čipova i softvera namenjenih veštačkoj inteligenciji, pod nazivom Blackwell. Ova vest dolazi u trenutku kada Nvidia teži da učvrsti svoju poziciju kao glavni dobavljač za kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom.

Najava nove generacije AI procesora izazvala je veliko interesovanje u tehnološkoj industriji, posebno zbog toga što Nvidia već igra ključnu ulogu u razvoju i primeni veštačke inteligencije, sa svojim high-end server GPU-ovima koji su neophodni za treniranje i implementaciju velikih modela veštačke inteligencije.

Džensen Huang, izvršni direktor Nvidie, istakao je važnost ove nove generacije čipova tokom developerske konferencije u San Hozeu. "Hopper je fantastičan, ali potrebni su nam veći GPU-ovi", rekao je Huang, aludirajući na trenutnu generaciju Hopper H100 čipova koji su već postali nezamenljivi u treniranju i primeni velikih AI modela.

Najnoviji čip, GB200, deo je Blackwell serije i obećava značajan skok u performansama u odnosu na prethodnu generaciju, omogućavajući kompanijama da treniraju veće i složenije AI modele. Pored toga, Nvidia je predstavila i softver NIM (Nvidia Inference Microservice), koji olakšava implementaciju AI modela, dajući kompanijama još jedan razlog da se odluče za Nvidia čipove u konkurentskom tržištu.

Nvidia nastoji da se pozicionira ne samo kao proizvođač čipova, već i kao platforma na kojoj druge kompanije mogu da grade softver, slično kao što rade Microsoft ili Apple. Ovo je značajna strategijska promena koja odražava nameru kompanije Nvidia da proširi svoje poslovanje i postane ključni igrač u razvoju veštačke inteligencije.

Nvidia čipovi, kao što su oni bazirani na Hopper arhitekturi, već su korišćeni za treniranje mnogih AI modela objavljenih u poslednjih godinu dana, uključujući i one koji leže u osnovi ChatGPT-ja. Blackwell, sa svojim GB200 čipom, obećava još bolje performanse, sa 20 petaflopsa u AI performansama, što je značajan napredak u odnosu na 4 petaflopsa koje nudi H100.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA