Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef ChatGPT-ja tvrdi da je nuklearna fuzija odgovor na rastuće energetske potrebe veštačke intelingencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Altman, koji je uložio stotine miliona dolara u istraživanje nuklearne fuzije, u više navrata je izjavio da bez ovog tehnološkog proboja, AI neće moći da napreduje na održiv način

  • 0
Sam Altman Foto: Tanjug/AP

Veštačka inteligencija, iako obećava revolucionarne promene u svetu tehnologije, suočava se sa velikim izazovom - ima ogromne energetske potrebe. Upravo iz tog razloga, Sem Altman, šef OpenAI, organizacije koja stoji iza razvoja ChatGPT-ja, smatra da je nuklearna fuzija, proces koji praktično pokreće Sunce, ključna za zadovoljenje budućih energetskih potreba AI.

Altman, koji je uložio stotine miliona dolara u istraživanje nuklearne fuzije, u više navrata je izjavio da bez ovog tehnološkog proboja, AI neće moći da napreduje na održiv način. Nuklearna fuzija nudi čistu energiju bez emisije ugljen-dioksida i dugotrajnog nuklearnog otpada, predstavljajući tako idealno rešenje za ekološki održiv razvoj veštačke inteligencije.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je komercijalna primena nuklearne fuzije i dalje daleko u budućnosti, te da je fokusiranje isključivo na ovu tehnologiju možda preoptimistično. Aneka Kan sa Univerziteta u Mančesteru ističe da je potrebno iskoristiti i razvijati trenutno dostupne obnovljive izvore energije i nuklearnu fisiju kako bi se odgovorilo na trenutne energetske izazove, piše CNN.

Međunarodna energetska agencija predviđa da će potrošnja električne energije od strane data centara i AI rasti eksponencijalno, što stavlja dodatni pritisak na već prenapregnute energetske sisteme širom sveta. AI zahteva znatne količine električne energije ne samo za obradu ogromnih količina podataka tokom "treniranja", već i za svakodnevnu upotrebu.

Iako je povećanje efikasnosti jedan od načina da se ublaži ovaj problem, stručnjaci kao što je Alek de Vris upozoravaju da sama efikasnost neće nužno smanjiti ukupnu potrošnju energije. Ovo ukazuje na potrebu za širom primenom trenutno dostupnih rešenja u kombinaciji sa istraživanjem budućih tehnologija poput nuklearne fuzije.

S druge strane, Altman i drugi zagovornici AI ističu potencijal veštačke inteligencije da pomogne u rešavanju klimatske krize, koristeći se u predviđanju vremenskih prilika, praćenju zagađenja i sličnim aplikacijama. Tehnološki napredak i održivi razvoj moraju ići ruku pod ruku, što podrazumeva pronalaženje ravnoteže između inovacija u AI i odgovornog korišćenja resursa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA