≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Google će uništiti milijarde nezakonito prikupljenih korisničkih podataka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao deo nagodbe, Google će morati da plati i 5 milijardi dolara, na osnovu vrednosti podataka koje Google čuva i koji bi bili uništeni, te podataka čije bi prikupljanje bilo sprečeno

  • 0
Incognito mode Printskrin: Google

Google se obavezao da uništi ili de-identifikuje milijarde podataka o pretraživanju sakupljenih dok su korisnici koristili Incognito privatni režim, prema predloženoj nagodbi objavljenoj u ponedeljak.

Nagodba u slučaju "Brown protiv Google-a" takođe nalaže kompaniji da detaljnije obavesti javnost o svojim metodama prikupljanja podataka u Incognito režimu i postavlja ograničenja na buduće prikupljanje podataka.

Ukoliko je odobri savezni sudija u Kaliforniji, nagodba bi mogla da se odnosi na 136 miliona korisnika Google-a. Tužba, pokrenuta 2020. godine od strane korisnika Google naloga, optužila je kompaniju za nelegalno praćenje njihovog ponašanja kroz funkciju privatnog pretraživanja.

Vrednost nagodne iznosi 5 milijardi dolara, na osnovu vrednosti podataka koje Google čuva i koji bi bili uništeni, te podataka čije bi prikupljanje bilo sprečeno. Ali, umesto plaćanja, Google će uništiti podatke prikupljene u Incognito režimu do decembra 2023. godine i ranije. Svaki podatak koji nije direktno obrisan mora biti de-identifikovan, piše The Verge.

"Ova nagodba obezbeđuje stvarnu odgovornost i transparentnost od strane najvećeg sakupljača podataka na svetu i predstavlja važan korak ka poboljšanju i očuvanju našeg prava na privatnost na internetu", istaknuto je u predlogu nagodbe.

Portparol Google-a, Hoze Kastanjeda, izjavio je da je kompanija "zadovoljna što je ovu tužbu rešila, za koju smo uvek verovali da je bez osnove." Iako su tužioci procenili predloženu nagodbu na 5 milijardi dolara, što je iznos koji su originalno tražili kao odštetu, Kastanjeda je naglasio da "ne dobijaju ništa." Nagodba ne uključuje odštetu za grupnu tužbu, mada pojedinci mogu podneti zahteve.

"Nikada ne povezujemo podatke sa korisnicima kada koriste režim Incognito", dodao je Kastanjeda. "Zadovoljstvo nam je da obrišemo stari tehnički podatak koji nikada nije bio povezan sa pojedincem i koji nikada nije korišćen za personalizaciju."

Deo dogovora obuhvata izmene u načinu na koji Google objavljuje informacije o ograničenjima svojih usluga privatnog pretraživanja, što je kompanija već počela da primenjuje na Chrome-u. Google se takođe obavezao da pet godina omogući korisnicima da podrazumevano blokiraju kolačiće trećih strana u režimu Inkognito, kako bi se sprečilo Googleovo praćenje korisnika na veb-sajtovima trećih strana dok koriste privatno pretraživanje.

Pojedinci i dalje mogu podnositi zahteve za odštetu u državnom sudu Kalifornije, prema uslovima nagodbe. Do sada je podneto 50 zahteva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA