Vreme čitanja: oko 1 min.

YouTube ne želi da OpenAI koristi njihov sadržaj za obučavanje Sore

Vreme čitanja: oko 1 min.

Debata o materijalima koje OpenAI koristi za treniranje svojih modela veštačke inteligencije, uključujući ChatGPT i DALL-E, postala je javna tema

  • 0
OpenAI Sora Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

YouTube je izrazio zabrinutost u vezi sa potencijalnim korišćenjem njihovih video materijala za obučavanje veštačke inteligencije kompanije OpenAI, konkretno alata za kreiranje video sadržaja poznatog kao Sora. Direktor YouTube-a, Nil Mohan, istakao je da bi takva praksa predstavljala kršenje uslova korišćenja platforme.

U svojim prvim javnim komentarima na ovu temu, Mohan je naglasio da ne poseduje direktne informacije o tome da li je OpenAI zaista koristio video materijale sa YouTube-a za unapređenje Sore, ali je potvrdio da bi svaki takav potez bio jasan prekršaj pravila platforme.

"Kada kreatori postavljaju svoj rad na našu platformu, oni imaju određena očekivanja, uključujući poštovanje uslova korišćenja, koji izričito zabranjuju preuzimanje transkripata ili delova videa", izjavio je Mohan.

Debata o materijalima koje OpenAI koristi za treniranje svojih modela veštačke inteligencije, uključujući ChatGPT i DALL-E, postala je javna tema. Alati poput Sore funkcionišu na principu prikupljanja različitih sadržaja sa interneta koji služe kao osnova za generisanje novih materijala, uključujući video sadržaje, fotografije, tekstove i drugo.

Iako OpenAI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, glavni tehnološki direktor Mira Murati ranije je izjavila da nije sigurna da li je Sora trenirana korišćenjem videa sa YouTube-a, Facebook-a i Instagrama. Google, koji je vlasnik YouTube-a, pridržava se individualnih ugovora sa kreatorima pre nego što odluči da li će koristiti video materijale sa platforme za treniranje svojih moćnih AI modela, kao što je Gemini.

Mohan je dodao da Google i YouTube osiguravaju da se korišćenje videa kao podataka za treniranje Google-ove AI odvija u skladu sa uslovima korišćenja ili ugovorom koji je kreator potpisao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA