Vreme čitanja: oko 1 min.

TSMC će dobiti 6,6 milijardi dolara za povećanje proizvodnje čipova u Americi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo predstavlja najveću stranu direktnu investiciju u potpuno novi projekat na tlu SAD

  • 0
Taiwan Earns TSMC Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da će dodeliti subvenciju od 6,6 milijardi dolara tajvanskoj kompaniji za proizvodnju čipova TSMC. Ova finansijska podrška je deo šireg plana američke vlade  sklopu CHIPS akta, koji ima za cilj podsticanje domaće proizvodnje poluprovodnika.

TSMC će pored subvencije imati pristup i kreditima vrednim 5 milijardi dolara, kao i mogućnost korišćenja investicionog poreskog kredita do 25% kapitalnih izdataka.

Kompanija TSMC, koja je ključni dobavljač čipova za Apple, već je najavila povećanje svoje investicije na 25 milijardi dolara, čime ukupna investicija dostiže cifru od 65 milijardi dolara. Ovo predstavlja najveću stranu direktnu investiciju u potpuno novi projekat na tlu SAD.

TSMC planira izgradnju treće fabrike u Arizoni do 2030. godine, što će dodatno proširiti proizvodne kapacitete. Prva fabrika će početi sa proizvodnjom 4nm čipova već naredne godine, dok će druga, predviđena za 3nm čipove, proizvoditi i 2nm čipove do 2028. Treća fabrika će se fokusirati na proizvodnju čipova od 2nm, sa mogućnošću proizvodnje još naprednijih poluprovodnika u budućnosti.

Ovaj potez bi mogao značajno da promeni lanac snabdevanja kompanije Apple, čiji se najnapredniji čipovi trenutno proizvode u Tajvanu koristeći TSMC-ov 3nm proces. Mogućnost proizvodnje ovih i još moćnijih čipova na američkom tlu predstavlja značajnu promenu za budućnost tehnološke industrije u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA