Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudska bitka između Epic Games i Google-a ulazi u novu fazu: Proizvođač Fortnite igre traži velike stvari

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija zahteva da Google ne sme da se osveti developerima koji koriste alternativne načine distribucije svojih aplikacija

  • 0
Epic Games, Fortnite Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Kompanija Epic Games, nakon što je prošle godine dobila antimonopolski sudski spor protiv Google-a, sada precizira zahteve u vezi sa Google Play prodavnicom i samom Android platformom. Epic predlaže mere koje bi omogućile potpunu jednakost u iskustvu preuzimanja aplikacija, bez obzira da li se one skidaju direktno iz Google Play-a, alernativnih prodavnica aplikacija s ili putem tzv. sideloading-a.

Prema predloženoj sudskoj naredbi, Epic zahteva uklanjanje svih upozorenja o potencijalnim rizicima pri preuzimanju aplikacija iz nepoznatih izvora. Takođe, traži i prekid svih sporazuma između Google-a i telekom operatera te proizvođača uređaja, koji favorizuju Google Play Store.

Jedan od ključnih zahteva Epic-a odnosi se na otvoreno tržište unutar aplikacija, gde bi razvojni programeri mogli slobodno da upućuju na bilo koje stranice za digitalne transakcije. Epic je posebno kritikovao Google-ov program "User Choice Billing", nazivajući ga "lažnim programom usklađenosti".

Epic insistira na tome da Google ne bi smeo da nudi nikakve ekskluzivnosti koje nisu dostupne i drugim tržištima aplikacija, uključujući ekskluzivne aplikacije, integraciju sa Android API-jima, kao i obavezno korišćenje Google Play Store-a za povezivanje sa drugim Google proizvodima i uslugama. Osim toga, kompanija zahteva da Google ne sme da se osveti developerima koji koriste alternativne načine distribucije svojih aplikacija.

Proces donošenja ove naredbe još uvek je u toku. Google ima rok do 2. maja da podnese svoj odgovor, a zatim će se 23. maja održati saslušanje na kojem će obe strane izložiti svoje argumente pred sudijom uz pomoć ekonomskih stručnjaka. Konačna odluka suda može se razlikovati od trenutno predloženih mera.

Google je, s druge strane, najavio da planira da se žali na prvobitnu presudu, tvrdeći da Android ostaje otvorena mobilna platforma koja se suočava sa žestokom konkurencijom, kako od Apple App Store-a, tako i od drugih prodavnica aplikacija na Android uređajima, kao i na računarima i igračkim konzolama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA