Vreme čitanja: oko 1 min.

X menja kurs, kaže sudu u Brazilu da će se pridržavati odluka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reakcija Ilona Maska, koji sebe smatra zagovornikom apsolutne slobode govora, izazvala je pokretanje istrage od strane sudije de Moraesa za navodno ometanje pravde

  • 0
Elon Musk Ilon Mask Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Društvena mreža X Ilona Maska je izjavila da će se pridržavati svih odluka Vrhovnog suda Brazila. Ovo saopštenje dolazi nakon kontroverzi koje su se pojavile kada je Mask javno izrazio nameru da ospori odluku sudije Aleksandra de Moraesa o blokiranju određenih naloga na društvenoj mreži u Brazilu.

U pismu upućenom sudiji de Moraesu, advokati kompanije X su naveli da će "sva naređenja ovog Vrhovnog suda i Vrhovnog izbornog suda biti u potpunosti ispoštovana od strane X Corp". Ova izjava predstavlja značajan preokret u odnosu na prethodnu tvrdnju brazilske filijale X da matična kompanija u SAD-u nije voljna da se povinuje naredbama brazilskog suda.

Reakcija Ilona Maska, koji sebe smatra zagovornikom apsolutne slobode govora, izazvala je pokretanje istrage od strane sudije de Moraesa za navodno ometanje pravde. Mask je ranije kritikovao sudsku odluku kao neustavnu i pozvao je de Moraesa da podnese ostavku.

Sudija de Moraes, koji je u centru ove pravne borbe, vodi i istragu o tzv. "digitalnim milicijama" koje su optužene za širenje dezinformacija i poruka mržnje tokom vladavine bivšeg predsednika Zaira Bolsonara, kao i istragu o navodnom pokušaju državnog udara.

Dodatno, kompanija X je nedavno obaveštena od strane Pravosudnog odbora Predstavničkog doma SAD-a da dostavi dokumentaciju vezanu za naredbe brazilske sudske vlasti o moderaciji sadržaja. Advokati X su potvrdili da su ispunili zahtev Kongresa i obećali da će sudiji de Moraesu redovno dostavljati ažuriranja o bilo kakvim novim informacijama koje dobiju od X Corp.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA