Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple morao da ukloni Threads i WhatsApp iz svoje prodavnice aplikacija u Kini

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Facebook, koji je vlasnik obe aplikacije, blokiran je u Kini od 2009. godine, a Threads je bio dostupan od 2023. godine

  • 0
Meta Twitter Rival Foto: Tanjug/AP

Apple je bio primoran da ukloni aplikacije WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice u Kini. Ovo nije prvi put da kineska vlada vrši pritisak na tehnološke gigante; u prethodne četiri godine uklonjeno je preko 168.000 aplikacija, uključujući igre i aplikacije slične ChatGPT-u.

Kineske vlasti su specifično navele da ove aplikacije predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, što je uobičajeni izgovor za kontrolu dostupnih informacija na internetu, piše AppleInsider.

Apple, kao kompanija koja mora da se pridržava lokalnih zakona da bi nastavila svoje poslovanje u Kini, nije imala drugi izbor nego da se povinuje naredbama.

Facebook, koji je vlasnik obe aplikacije, blokiran je u Kini od 2009. godine, a Threads je bio dostupan od 2023. godine. WhatsApp, s druge strane, nije dostupan od 2017. godine. Sa ovim novim razvojem događaja, korisnici više neće moći da preuzmu ni jednu od ove dve aplikacije, što dodatno ograničava pristup čak i uz korišćenje VPN-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA