≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispostavilo se da viralni Sora demo nije u potpunosti napravljen ovim AI alatom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki od prikaza lika Sanija, koje je generisala Sora, su bili zastrašujući, sa "noćnom morom" od ljudskog lica na balonu

  • 0

OpenAI, tvorac poznatog ChatGPT-a, predstavio je u februaru novi AI alat po imenu Sora, namenjen generisanju video sadržaja. Iako Sora još uvek nije dostupna javnosti, vrlo brzo je privukla veliku pažnju, a neki od videa za koje se tvrdilo da su generisani uz pomoć Sore postali su viralni.

Međutim, jedan od tih video klipova, dvominutni film "Air Head", nije bio kreiran isključivo korišćenjem Sore, kako je prvobitno predstavljeno. Kreativni direktor producentske kuće Shy Kids, Patrik Cederberg, otkrio je da je za impresivan krajnji proizvod bilo potrebno dosta dodatne postprodukcije.

Video prati čoveka sa balonom umesto glave, po imenu Sani, čiji inspirativni monolog prati njegovo putovanje kroz gradove, kancelarije i livade. Cederberg ističe da kreiranje Sanija nije bilo jednostavno kao unos komande i pritiskanje dugmeta. Neki od prikaza lika Sanija, koje je generisala Sora, su bili zastrašujući, sa "noćnom morom" od ljudskog lica na balonu.

Takođe, Sora je ponekad prikazivala balon u pogrešnoj boji, što je zahtevalo da Shy Kids u postprodukciji koristi Adobe AfterEffects da izoluje i preboji balon. U jednoj sceni, gde Sani juri za svojom balon-glavom u javnom parku, balon je originalno bio crven, a ne žut. Osim toga, bilo je potrebno eliminisati neželjene artefakte.

Drugi problem bio je tempo generisanja videa, koji je Sora sklona da proizvodi u stilu usporenog snimka, što je komplikovalo postizanje fluidnosti konvencionalnog filmskog ili video klipa.

"Igranje" sa Sorom bilo je zanimljivo iskustvo, rekao je Cederberg, dodajući da je Sora izuzetno moćan alat koji već zamišljaju kako će se uklopiti u njihove postojeće procese. Ipak, kao i kod drugih programa za generativnu AI, Sora je još uvek nepredvidiva i jasno je da ima svoje nedostatke.

Iako su demonstracije OpenAI-ja možda sugestirale drugačije, čini se da Sora još uvek ima dug put pre nego što bude sposobna da generiše filmske klipove spremne za studio bez ozbiljne ljudske intervencije.

"Air Head" film možete pogledati na linku ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA