Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvar na prvom Neuralink implantu u ljudskom mozgu: Maskova kompanija razmišljala da ga ukloni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako problem nije ugrozio Arbovu bezbednost, pojavile su se informacije da Neuralink razmatra mogućnost uklanjanja implanta

  • 0
Ilon Mask, Milken Institute Global Conference, Elon Musk Foto:Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Implant kompanije Neuralink, koji je trebalo da omogući kontrolu računara pomoću misli, doživeo je tehničke probleme, otkrio je tim Ilona Maska. Nakon operacije koja je izvedena krajem januara, nekoliko niti zaduženih za snimanje moždane aktivnosti povuklo se iz mozga pacijenta.

Noland Arbo, 29-godišnji kvadriplegičar, bio je prvi čovek koji je primio ovaj inovativni implant. Nakon povlačenja niti, smanjen je broj efikasnih elektroda, što je uticalo na Arbovu sposobnost da kontrolom uma upravlja kursorom na ekranu.

Neuralink je brzo reagovao, prilagođavajući algoritam za snimanje i poboljšavajući tehnike za prevod neuralnih signala u pokrete kursora. Ove izmene su dovele do značajnog poboljšanja u brzini i preciznosti kontrole kursora, čime je Arbova početna performansa nadmašena.

Iako problem nije ugrozio Arbovu bezbednost, pojavile su se informacije da Neuralink razmatra mogućnost uklanjanja implanta. Kompanija je takođe obavestila Američku upravu za hranu i lekove (FDA) da veruje da ima rešenje za ovaj tehnički izazov.

Od implantacije je prošlo više od 100 dana, a Neuralink ističe da Arbo može da igra online video igre, pretražuje internet, učestvuje u lajvstrimovima i koristi druge aplikacije, sve to kontrolišući kursor samo svojim mislima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA