Iznenadićete se koji deo sveta ima najbrži internet

Stanovnici ovog područja imaju pristup optičkoj mreži koja omogućava deset gigabita u sekundi, sa potencijalom instalacije od 2.500 gigabita u sekundi

  • 5

Na malom ostrvu Svalbard u polarnom krugu, na pola puta između Norveške i Severnog pola, nema tekuće vode ili drugih povoljnosti savremenog sveta, polarnih medveda ima više nego ljudi, ali stanovnici ovog mesta zato imaju najbržu internet vezu na svetu.

Meštani Svalbarda nemaju mnogo toga na raspolaganju, ali kada je reč o internetu imaju pristup optičkoj mreži koja omogućava deset gigabajta u sekundi sa potencijalom instalacije od 2.500 gigabita u sekundi.

Wall Street Journal (WSJ) piše da u maloj kući Sveina Nordahla (64) sve bruji od aktivnosti, iako živi u mestašcu Bjerndalen koje se sastoji od nekoliko kućeraka i u kojem je preporučljivo za veće udaljavanje od kuće poneti pušku zbog polarnih medveda.

Nordahl satima uživa u internet vezi koja je od 10 do 20 puta brža nego u kopnenom delu Norveške. Generator na dizel obezbeđuje struju za njegovu kući i posebno za kompjuter sa kapacitetom od 43 terabita na koji mogu da stanu 60.000 HD filmova.

Telenor je optičkim kablom prvo povezao svako domaćinstvo u Longjerbjenu, najvećem mestu na Svalbardu, u kojem živi oko 2.000 ljudi. Time je međutim izostavljen Nordahlov zaseok Bjerndalen, ali je on bio uporan da dobije optičku vezu do svoje kuće , što je Telenor i obezbedio posle peticije.

WSJ piše da Nordahlov stav da ima pravo na bolji internet potiče iz činjenice da je državljanin Norveške koja je jedna od najbogatijih socijalnih država na svetu sa obezbeđenim uslugama za svojim pet miliona stanovnika, bez obzira u kom kraju žive.

Norveška ima suverenitet nad Svalbardom, ali prema sporazumu iz 1920. godine pravo na komercijalne aktivnosti na tom arhipelagu imaju 42. zemlje, dok Norveška može da ubira porez samo za finansiranje lokalnih usluga stanovnicima, među kojima ima Rusa, Ukrajinaca, Šveđana i Tajlanđana.

Brza intrenet mreža ne pogoduje samo malobornom stanovništvu, već i kompanijama koje se bave trgovinom preko Arktika ili turističkim plovidbama.

Na Svalbardu je sateliska stanica norveškog svemirskog centra pošto velika geografska širina - blizu Severnog pola, omogućava svim satelitima u niskoj zemljinoj orbiti da koriste jednu zemaljsku stanicu.

(Telegraf.rs / Izvor: vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA